Wiegendood-zaak breidt zich uit

LONDEN - Behalve 258 veroordelingen vanwege babymoord worden de komende tijd in Groot-Brittannië mogelijk ook duizenden zaken opnieuw beoordeeld waarin ouders uit de ouderlijke macht zijn ontzet.

van onze correspondent

Het gaat om gevallen waarin er een vermoeden bestond dat een kind onder verdachte omstandigheden was gestorven of verwond, waardoor volgens deskundigen alle kinderen binnen het gezin eveneens gevaar liepen. Nu echter breekt het besef door dat er ook sprake kan zijn geweest van wiegendood of andere natuurlijke oorzaken.

Deze 'second opinion' werd gisteren in het Lagerhuis aangekondigd door de Britse advocaat-generaal Harriet Harman. Volgens Harman is het van het grootste belang dat alle 'onrechtvaardigheden' worden gecorrigeerd, ook al is dat jaren te laat. De afgelopen vijftien jaar zijn er naar schatting 5000 Britse kinderen bij hun moeder weggehaald, sommigen onmiddellijk na de geboorte.

In veel gevallen gebeurde dat op basis van een verklaring van getuige-deskundige professor Sir Roy Meadow. Deze kinderarts maakte in de jaren zeventig naam met zijn beschrijving van het syndroom Münchausen by Proxy, die erop neerkomt dat sommige moeders hun kind verwonden om aandacht te krijgen. Hij formuleerde ook de 'Wet van Meadow': drie gevallen van wiegendood binnen één gezin zijn zo zeldzaam, dat er vrijwel zeker sprake is van moord.

Inmiddels is deze arts echter een zeer omstreden figuur, wiens functioneren wordt onderzocht. Collega-specialisten wijzen erop dat er nog zo weinig bekend is over de oorzaken van wiegendood, dat Meadows stelligheid tijdens processen onverantwoord was. Het wordt inmiddels mogelijk geacht dat genetische factoren een rol spelen.

Deze nieuwe opvattingen hebben ervoor gezorgd dat het afgelopen jaar drie vrouwen in hoger beroep zijn vrijgesproken, nadat zij eerder tot lange celstraffen waren veroordeeld. Het meest recente voorbeeld, van de veertigjarige Angela Cannings die na een dochtertje ook twee zoontjes verloor, bracht de hoogste aanklager van het land er toe een kritische blik op honderden zaken aan te kondigen waarin ouders zijn veroordeeld voor babymoord. Voorrang daarbij krijgen 54 vrouwen die op dit moment nog in de gevangenis zitten en vijftien die nog voor de rechter moeten verschijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden