Wiegendood meer in hetzelfde gezin

AMSTERDAM - Herhaalde wiegendood in één gezin komt vaker voor dan gedacht en heeft in 80 tot 90 procent van de gevallen een natuurlijke oorzaak. Dat melden Britse medici in het vakblad The Lancet. Zij baseren zich op gegevens van het 'Zorg voor het volgende kind-programma', waarin Britse gezinnen worden gevolgd die eerder een kind aan wiegendood verloren.

Van onze redactie wetenschap

In Engeland waren afgelopen jaren al twijfels gerezen bij de veroordeling van enkele moeders van gezinnen waarin twee of zelfs drie kinderen aan wiegendood waren overleden. De veroordeling was dikwijls gebaseerd op de verklaring van de getuige-deskundige professor Sir Roy Meadow, die de rechter steevast voorrekende dat drievoudige wiegendood in één gezin te onwaarschijnlijk is om een natuurlijke achtergrond te veronderstellen. Tweevoudige wiegendood was volgens hem al verdacht, een derde sterfgeval wees zeker op moord.

Maar Meadow kwam onder vuur te liggen en het Lagerhuis gebood begin dit jaar om tal van zaken opnieuw te bekijken. Daar is alle reden voor, blijkt uit de nieuwe studie. Daarin zijn sterfgevallen bestudeerd onder 6373 kinderen die waren geboren in gezinnen waarin zich eerder een onbegrepen sterfgeval van een kind onder de één jaar voordeed.

Van de gevolgde kinderen overleden er 57. Negen sterfgevallen waren onvermijdelijk vanwege aangeboren afwijkingen. De overige 48 gingen onverwacht. In 44 gezinnen overleed een tweede kind, in twee gezinnen overleden er na de eerste wiegendood nog eens twee kinderen.

Uiteindelijk concluderen de medici dat zeker 41 van de onbegrepen sterfgevallen toch een natuurlijke oorzaak hadden. Soms stelden zij achteraf alsnog de doodsoorzaak vast. In andere gevallen bleken de risicofactoren in het gezin verhoogd, bijvoorbeeld door roken, medicijngebruik of gezamenlijk slapen van ouders en kind. Van zeven kinderen staat vrijwel vast dat ze door één of beide ouders om het leven zijn gebracht.

Een tweede wiegendood in één gezin blijkt helemaal niet zo zeldzaam, schrijven de onderzoekers, ook al is het niet erfelijk. De kans op verlies van een tweede kind is ongeveer 6 op de 1000, tegen 1 op de 1000 voor het eerste kind. En ga er maar van uit dat 80 tot 90 procent van die tweede sterfgevallen een natuurlijke oorzaak heeft en geenszins verdacht is, aldus de onderzoekers. Om ouders te veroordelen moet je spijkerhard bewijs aanvoeren, stellen de medici, want de statische onderbouwing van de schuld deugde voorheen van geen kanten. Toen ging men er nog van uit dat een derde van meervoudige sterfgevallen in één gezin op doelbewuste moord wees.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden