Wiegel neemt het op voor Verdonk

VVD-coryfee Hans Wiegel ziet geen kwaad in de opmerkingen van Rita Verdonk over de liberale voorman Mark Rutte. "Het kan niet zo zijn dat ze haar mond moet houden omdat ze een beetje een ander type is dan Mark Rutte."

Van onze internetredactie

Wiegel reageert in een interview met 'De Pers' op de onrust die gisteren in de VVD-fractie ontstond, toen Tweede Kamerlid Verdonk het leiderschap van haar fractievoorzitter Mark Rutte ter discussie leek te stellen. In een vraaggesprek met het weekblad HP/De Tijd noemt Verdonk Rutte deze week „een fatsoenlijke VVD’er, maar niet echt rechts”. Ook zegt ze dat Nederland en de VVD behoefte hebben aan iemand als de Franse president Nicolas Sarkozy, die volgens haar wel fatsoenlijk rechts is.

Na afloop van een fractievergadering gisteren gaf Verdonk een verklaring uit waarin ze de suggestie die van deze woorden uitgaat zegt te betreuren. Ze onderstreept dat ze Rutte ziet als een leider in de traditie van Wiegel en Bolkestein. In het interview wekte ze de indruk dat ze Rutte niet in dat rijtje vindt passen.

Maar volgens Wiegel heeft Verdonk 'helemaal niets verkeerd' gedaan. "De VVD heeft het vooral aan zichzelf te danken dat er een verdeeld beeld is. Dan hadden ze maar niet die verkiezing om het partijleiderschap moeten organiseren. Verdonk doet ’t juist heel netjes. Een paar weken geleden noemde Robin Linschoten haar nog een ‘sluipmoordenaar’. Dat is pas een schandalige opmerking."

Daarnaast is Wiegel het ook eens met de vaststelling van Verdonk dat Rutte niet rechts is. "Dat is niet het beeld dat hij uitstraalt." Maar dat is ook niet strikt noodzakelijk voor een VVD-leider: "Hij moet succesvol zijn en zorgen dat de club bij elkaar blijft. En uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat hij stemmen trekt. En daar kun je Mark Rutte nu nog niet op beoordelen."

Verdonk, de voormalig minister voor vreemdelingenzaken, kwam kort na de Tweede Kamerverkiezingen ook al in aanvaring met haar fractie. Nadat bekend was geworden dat ze veel meer voorkeurstemmen had gehaald dan lijsttrekker Rutte, hield ze een toespraak waarin ze een greep naar de macht leek te doen. Ze werd onmiddellijk door de fractie tot de orde geroepen.

Vorig jaar vochten Rutte en Verdonk een felle strijd uit om het lijsttrekkerschap van de VVD. Rutte won het gevecht, maar boekte bij de verkiezingen in november een forse nederlaag. Volgende week verschijnt het verslag van een commissie waarin de nederlaag wordt geanalyseerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden