Biomassa

Wiebes wil subsidie voor biomassacentrales niet stoppen

Minister Eric Wiebes.Beeld ANP

Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) wil niet nu al toezeggen te stoppen met subsidies voor nieuwe biomassacentrales. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie spoorden hem middels een motie aan de subsidiekraan dicht te draaien, maar daar wil Wiebes nog niet aan. Biomassa is volgens hem nodig om de klimaatdoelen te halen. Hij wil ‘ervoor hoeden dat we op een woensdagmiddag een belangrijk onderdeel van het Klimaatakkoord door de plee spoelen'.

Volgens de minister is er nog niet voldoende gediscussieerd en nagedacht over het onderwerp. Wel erkent hij ermee aan de slag te moeten. “Wij zijn er nog niet over uitgedacht”. Eerder vorige maand zei de minister wel dat het gebruik van biomassa een ‘inherent tijdelijke’ maatregel is. Toen gaf hij aan het alleen in te willen zetten als er geen alternatieven zijn, zoals in de chemie.

Matthijs Sienot (D66), mede-indiener van de motie, zegt de groei van de biomassa-industrie “een halt toe te willen roepen”. Liever ziet hij dat er meer wordt ingezet op het isoleren van huizen. Carla Dik-Faber (ChristenUnie) zei gisteren dat “biomassa geen onderdeel kan zijn van een duurzame toekomst.” Volgens haar leidt de benodigde houtkap tot een verlies aan biodiversiteit.

Biomassa is omstreden, ook vanwege de CO2-uitstoot die de verbranding ervan oplevert. De commissie-Remkes was eerder deze week dan ook erg kritisch over subsidie hiervoor. Hoewel ook het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwde voor de nadelen, dichtte het biomassa wel een belangrijke rol toe in de energietransitie.

Het kabinet heeft in het klimaatakkoord ook een grote rol weggelegd voor biomassa.  Het PBL doet geen uitlatingen over de wenselijkheid van biomassa, de opdracht was immers de plannen door te rekenen inclusief biomassa. PBL-baas Boot: “Mocht er nieuw beleid komen, dan zit dat nog niet in deze berekeningen.” Overigens telt de stook van biomassa in Nederlandse centrales niet mee voor de Nederlandse klimaatcijfers, omdat de uitstoot op papier meetelt voor de landen waarin de bomen gekapt worden. “Biomassa telt administratief niet mee voor Nederland, uiteindelijk telt het wel mee voor de planeet.”

Lees ook:

Niet te snel, vooral niet te snel

Het kabinet mikt met zijn klimaatplannen op draagvlak. Als dat groter wordt door trager te opereren, dan moet dat maar.

Biomassa ligt onder vuur. Is dat terecht?

Eén van de pijlers onder het klimaatakkoord, biomassa, ligt onder vuur. Is dat terecht, en zouden we ook zonder kunnen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden