Update

Wiebes vraagt Siemens om opheldering over sluiting Hengelo

Siemens maakte bekend dat de fabriek in Hengelo in 2020 sluit.Beeld Hollandse Hoogte

Het kabinet legt zich niet neer bij het aangekondigde vertrek van Siemens uit Hengelo. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) gaat opheldering vragen bij de directie van het Duitse industrieconcern, beloofde hij vandaag de Tweede Kamer op aandringen van onder meer de SP. 

De minister zei dat 'de race nog niet gelopen is', terwijl tientallen bezorgde Siemens-werknemers op de publieke tribune toekeken. Het besluit van Siemens is nog niet definitief, en 'Siemens is een buitengewoon verantwoordelijke werkgever'. SP-Kamerlid Maarten Hijink wilde concrete plannen van de minister, maar Wiebes wilde geen beloftes doen. 

Toch bloeit de technische industrie in de regio 

Ondertussen is men in Hengelo bezorgt dat met het sluiten van de Siemens-fabriek een van de uithangborden van de Twentse industrie uit het hart van Hengelo verdwijnt. Toch bloeit de technische industrie in de regio.

Het heeft iets surrealistisch. Terwijl werknemers van Siemens in Hengelo het nieuws dat de fabriek waarschijnlijk gaat sluiten nog verwerken, wordt er achter het pand van de industriegigant met groot materieel gewerkt aan een nieuwe rondweg. Een weg die onder meer de verbinding moet worden tussen het bijna fonkelnieuwe kantoor van Siemens in het hart van Hengelo en de snelweg A35. Deze straat geeft het belang van Siemens in de stad aan. Oude fabriekshallen worden ervoor gesloopt en de gemeente investeert er miljoenen in.

Nu lijkt de nieuwe 'Laan Hart van Zuid' overbodig geworden. Aan het uiteinde van de weg staan de gebouwen van Siemens die in 2020, zo maakte het Duitse conglomeraat vrijdag bekend, gaan sluiten. De productie van compressoren en gasturbines wordt overgeheveld naar het Duitse Duisburg.

Wederom vertrekt een boegbeeld 

Daarmee vertrekt wederom een boegbeeld van de Twentse industrie uit het hart van Hengelo. Eerder verdwenen namen als Stork en Hazemeijer al van gevels in het centrum van Hengelo. De monumentale fabrieken die ze achterlieten, werden scholen, horecagelegenheden en musea, of gingen tegen de vlakte.

"Een verlies voor de stad", noemt Gerrit Welbers de aanstaande sluiting van Siemens waardoor zeshonderd mensen hun baan kwijtraken. De 75-jarige Hengeloër, vrijwilliger bij het Museum Hengelo, werkte jarenlang voor machinefabrikant Stork, voorganger van Siemens. "Een bedrijf met regionale betekenis, en dus zal dit regionale gevolgen hebben. De mensen die bij Siemens werken, wonen niet alleen in Hengelo", zegt Welbers.

Het nieuws van de sluiting kwam in de regio als een donderslag bij heldere hemel. Burgemeesters, vakbonden, politici en lokale bedrijven spraken zich dit weekeinde uit tegen het aanstaande vertrek van het bedrijf. Begrijpelijk, vindt ook Edwin van de Wiel, die economisch onderzoek doet voor Kennispunt Twente. "Er is sprake van veel menselijk leed, Siemens is een uithangbord in het centrum van Hengelo en een icoon in de regio. Een vertrek zal effect hebben op toeleveranciers en ondernemers in de binnenstad. Daar staat tegenover dat in het huidige gunstige economische klimaat er meer kansen zijn om zo'n vertrek te compenseren, waardoor het netto-effect kleiner is dan tijdens een crisis."

Terwijl de industrie floreert 

En dat blijkt uit de cijfers: de industrie in Twente floreert, aangejaagd door de goede economie. Twente hoorde met een economische groei van 2,7 procent in 2016 bij de beste zes regio's van Nederland. Mede door de omvangrijke industriesector, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In de sector high-tech, waar Siemens onder valt, werkt ruim 5 procent meer mensen dan in 2007, voor de crisis. Dit terwijl de landelijke werkgelegenheid in deze sector net terug is op het niveau van 2007. Het UWV voorziet dat de industrie in Twente volgend jaar met enkele procenten groeit en uitloopt op het Nederlandse gemiddelde.

"Door het sentiment lijkt het misschien dat industrie verdwijnt. En dat klopt als je kijkt naar boegbeelden als Stork en nu Siemens. Maar uit onderzoek blijkt dat er veel meer kleinere bedrijven bij komen en dat er slechts een paar grotere verdwijnen. Op dit moment zijn er vijfduizend technische vacatures in Twente, terwijl tegenwoordig met veel minder handen veel meer producten gemaakt worden", zegt Van de Wiel. "De regio, geholpen door de Universiteit Twente en hbo-instelling Saxion in Enschede, heeft vol ingezet op techniek. Die focus betaalt zich nu uit."

Ook Hengeloër Welbers hoopt dat het accent niet te veel op het negatieve wordt gelegd. "Natuurlijk is het erg voor de mensen die er werken. Maar Hengelo heeft nog steeds heel veel mooie industrie. Kijk naar Thales, het voormalige Hollandse Signaal waar nog altijd militaire radarsystemen worden gebouwd. Of Eaton, waar ze de hoogspanningskasten maken waar ooit Hazemeijer in Hengelo mee begon. Twee bedrijven die hoorden bij het tech-centrum van Hengelo. Ze zijn er nog steeds, alleen hebben ze een andere naam en een andere plek gekregen."

Lees ook: Kabinet wil personeel Siemens steunen en Zeshonderd banen op de tocht bij Siemens 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden