Update

Wiebes verruimt de schaderegeling voor Groningen

Ook Groningers die aan de twee recente bevingen in Westerwijtwerd en Garrelsweer schade aan hun huis overhielden, kunnen gebruik maken van de nieuwe vergoedingsregeling van het kabinet. De zogeheten ‘stuwmeerregeling’ van minister Eric Wiebes van economische zaken geldt nu voor schades die ontstaan zijn vóór vandaag.

Niels Markus

Wiebes kondigde de regeling vorige week aan, om de grote hoeveelheid achterstallige schademeldingen uit Groningen weg te werken. Na de beving bij Westerwijtwerd op 22 mei, liep het aantal niet-afgehandelde schademeldingen op tot zo’n 19.000. Afgelopen weekend was er een beving van 2,5 op de Schaal van Richter, waarna er zo’n 322 meldingen van schade gedaan werden.

De regeling gold tot dusver voor schades die ontstaan zijn voor 1 januari van dit jaar. Tijdens een debat, vorige week, drong de Tweede Kamer er op aan de regeling te verruimen, zodat ook nieuwere schade erin meegenomen kon worden. Ook Groningse bestuurders pleitten voor verruiming van de criteria.

Met de regeling kunnen huizenbezitters met schade die ontstaan is voor 12 juni om 12 uur ’s nachts aanspraak maken op een vaste schadevergoeding van 5.000 euro. Ook kunnen zij een aannemer aan het werk zetten voor een bedrag van maximaal 11.000 euro. Op deze manier hoopt de overheid het stuwmeer weg te werken.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Wiebes dat het bij deze eenmalige regeling blijft. “Ik besef dat elke datum onderwerp van discussie zal zijn en een groep aanvragers splitst, waarbij er altijd mensen net buiten de regeling vallen.”

Daarmee vallen de getroffenen van de laatste beving, donderdagmiddag in Appingedam, al buiten de boot. Deze vierde beving in een maand tijd was relatief licht, met een kracht van 1,9 op de Schaal van Richter.

De Commissaris van de koning in Groningen, René Paas, noemt de verruiming op Twitter ‘goed nieuws’. De regeling biedt volgens hem ‘zicht op een veel snellere afhandeling van de schade’.

Lees ook:

De Groningers zijn nog niet tevreden met de toezeggingen van Wiebes

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond opnieuw over de gaswinning in Groningen. Wat verwacht de regio van het kabinet en de Kamer?

De klap na de klap, dát doet Groningers pas pijn

Twee weken lang liep Trouw rond in Noordoost-Groningen en sprak met bewoners, ondernemers, makelaars, hypotheekadviseurs, onderzoekers en schade-experts. Een verslag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden