Wiebes maakt haast met dichtdraaien gaskraan

null Beeld ANP
Beeld ANP

De gaswinning in Groningen kan sneller worden afgebouwd. Dat is althans de verwachting van minister Eric Wiebes van economische zaken en klimaat. Hij heeft goede hoop dat de winning eind 2020 is teruggebracht naar maximaal 12 miljard kuub per jaar. Dat is twee jaar eerder dan het oorspronkelijke plan.

Bart Zuidervaart

Wiebes schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat alles op alles wordt gezet om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk geheel te stoppen. “De voortgang in de afgelopen maanden vind ik veelbelovend”, aldus de minister. De bouw van de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek ligt op schema. Begin 2022 moet de installatie gereed zijn om geïmporteerd gas uit het buitenland geschikt te maken voor de Nederlandse huishoudens.

Energieslurpers

Cruciaal voor het slagen van het gasplan van Wiebes is dat de ‘industriële grootverbruikers’, oftewel de energieslurpers, afkicken van het Groningse gas. Deze bedrijven zullen moeten overschakelen naar een ander soort gas of een vorm van duurzame energie. De gesprekken met deze grootverbruikers verlopen voorspoedig, meldt Wiebes.

Wat ook helpt, is dat Duitsland minder Nederlands gas nodig heeft vanwege de komst van een nieuwe elektriciteitscentrale in Keulen. Als alles meezit, kan de gaswinning in Groningen in 2022 zijn teruggelopen naar 4 miljard kuub per jaar. Ter vergelijking: in 2013 haalde de Nam nog 53 miljard kuub uit het Groningenveld.

Bewoners

De brief van Wiebes is goed nieuws voor de bewoners in het aardbevingsgebied. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelde begin dit jaar, na de zware schok bij Zeerijp (3,4 op de schaal van Richter) dat de gaswinning zo snel als mogelijk moet worden teruggebracht naar 12 miljard kuub per jaar. Het lijkt erop dat het kabinet versneld aan deze veiligheidsnorm kan voldoen.

De minister debatteert vanmiddag met de Tweede Kamer over de gaswinning. Ondanks dit positieve nieuws wacht Wiebes een zwaar debat. Een deel van de Kamer neemt het hem kwalijk dat hij de versterkingsoperatie voor een groep van een kleine 1600 woningen heeft stilgelegd. Groningers zijn hier woedend over. Regiobestuurders liepen twee weken geleden boos weg uit een overleg met het ministerie. Vorige week stapte de Nationaal Coördinator Hans Alders vanwege deze kwestie op: hij had de bewoners toezeggingen gedaan over het herstel van hun huizen, maar kan deze beloftes nu niet meer nakomen. Zij moeten een nieuw besluit van Wiebes afwachten.

De minister wil eerst nieuw onderzoek naar de veiligheid in het beefgebied afwachten nu de gaswinning in razend tempo wordt verminderd. Hij denkt die resultaten rond 1 juli te hebben. De vraag in het Kamerdebat, met de publieke tribune gevuld met gedupeerde Groningers, zal zijn of de minister deze tijd wordt gegund.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden