Wiebes komt; Groningers 'zetten de hooivorken vast klaar'

Beeld anp

Een fakkeloptocht helpt niet meer, vindt een deel van de actievoerders. Zij willen verder gaan als de minister vandaag komt.

Een fakkeloptocht, volgende week vrijdag. Zo wil de Groninger Bodem Beweging laten zien dat de maat echt vol is na de zware aardbeving, maandag bij Zeerijp. Een klein jaar geleden liepen er al eens zo'n 4000 mensen met een fakkel door de Groningse binnenstad en de GBB hoopt nu op meer.

Maar voor kleinere groepjes actievoerders is zo'n optocht al lang niet meer genoeg. Vandaag komt minister Eric Wiebes naar Groningen, onder meer voor een al eerder gepland overleg met het provinciebestuur. Sommigen zien dat als een gelegenheid bij uitstek om 'iets' te doen. Bijvoorbeeld als de minister spreekt op de nieuwjaarsreceptie van de drie noordelijke provincies.

Op de facebookpagina van Houd Groningen Overeind kondigen 'mensen uit het Groningse gasverzet' een 'stevige actie' aan rond die receptie. Hoe en wat precies, dat maakten zij gisteren nog niet bekend. "Houd deze pagina in de gaten", raden de actievoerders aan en ze voegen daaraan toe: "Zet je trekker en hooivork vast klaar."

Zo'n fakkeloptocht, daarvan 'ligt de gasmaffia in een deuk', vindt ook Schokkend Groningen, een radicale afsplitsing van de Groninger Bodem Beweging. Maar Wiebes opwachten voor die receptie of als hij Zeerijp bezoekt? "Welk pionnetje daar in Den Haag zit, boeit ons niet meer", zegt Pi van Weert namens deze groep. "Van hem verwachten we niets. Nederland heeft Groningen al twee eeuwen niets goeds gebracht."

Op zijn facebookpagina laat Schokkend Groningen weten 'echt boze Grunnigers' te zoeken, met het verzoek zich te melden via een app-programma dat gebruikers anonimiteit belooft. Nee, Van Weert is 'niks gevaarlijks en revolutionairs' van plan. "Maar sommige zaken wil je niet in alle openbaarheid bespreken."

"Misschien vinden mensen een fakkeloptocht niet meer genoeg", reageert Henny Paré namens de GBB. "Dat kan ik me eigenlijk best voorstellen."

Lees ook:  Ook Wiebes zit klem in Groningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden