Wiebes: Kamer weet alles over belastingafspraken

Staatssecretaris Eric Wiebes van financiën meent dat hij op allerlei manieren de Tweede Kamer heeft ingelicht over de verschillende afspraken die worden gemaakt met multinationals over het betalen van belasting. Kamerleden toonden zich enige weken geleden verbaasd over een notitie uit 2015 van de Belastingdienst over de meest gebruikte constructies bij deze afspraken. De Kamer praat er waarschijnlijk donderdag over.


De notitie kwam via Trouw naar buiten. Kamerleden verklaarden dat zij herhaaldelijk om zo'n overzicht vroegen, maar het nooit kregen. Zij verzochten Wiebes om opheldering. Die stelt nu dat hij in brieven, al in 2015, technische briefings en een werkbezoek aan de Belastingdienst uit de doeken heeft gedaan welke constructies worden gebruikt. "Daar is niets geheimzinnigs aan."


Met het geven van zekerheid aan bedrijven over hoeveel belasting zij moeten betalen, het maken van zogeheten rulings, is op zich niks mis, schrijft Wiebes. De constructies kunnen worden gebruikt om belasting te ontwijken, erkent hij. Maar dat gebeurt vooral als landen niet van elkaar weten hoeveel een multinational betaalt.


Dat is lang getolereerd, omdat het een 'vestigingsvoordeel' opleverde: bedrijven vestigden om die reden hun hoofdkantoor in Nederland. "De ontwijkingsituaties staan inmiddels ter discussie en kunnen de komende jaren worden aangepakt, vooral door verbeterde gegevensuitwisseling."


Vroeger werden buitenlandse belastingdiensten 'niet spontaan' geïnformeerd over rulings, verklaart de staatssecretaris omdat 'het alleen iets zegt over de Nederlandse fiscale positie'. Wel werd multinationals verzocht de belastingdiensten in andere landen op de hoogte te brengen. Het inzicht daarover is veranderd, schrijft hij: "Inmiddels is automatische uitwisseling van informatie over rulings met andere landen de norm".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden