Wie zijn toch die jongens die zo aardig honkballen?

Toegegeven, ik ben flink besmet als het om het honkbalvirus gaat, maar toch... De nationale ploeg speelt in Barcelona om de Europese titel en bij winst ligt er een ticket naar Peking klaar en heeft voorzitter Erica Terpstra van sportkoepel NOC-NSF er een grote groep sportende vaderlanders bij: 24 spelers en een flinke staf tabak pruimende of nootjes spugende oudere honkbalfanaten.

Zou Erica die mannen al kennen? Neen dus. Ze heeft geen idee. Hamvraag: kennen wij die mannen? Eigenlijk ook niet. Hoe komt dat? Is er geen interesse in een zeer kleine sport in Nederland die het Europees heel goed doet?

Ik weet nog dat Herman Beidschat, een van Neerlands beste werpers ooit, het speelnummer 52 droeg, maar wat koop ik voor die kennis? Ik weet namelijk niet waar Rogeravin Bernadina speelt.

Pardon, wie?

Bernadina was de beste slagman (0.667) van Oranje in Barcelona gedurende de voorronde en werkelijk geen Nederlandse sportvolger heeft enig idee wie hij is. Dat geldt ook voor Yurendell Decaster, Hainly Statia en (in iets mindere mate) Sharnol Adriana en Shairon Martis. Allen zijn het jongens die in Oranje spelen, maar verder?

Wijst dit op een mankement binnen de pr-afdeling van de bond of faalt hier de gezamenlijke Nederlandse sportpers? Of had het NOC-NSF hieraan moeten werken?

Waarom hebben we de afgelopen dagen geen beelden en uitgebreide verslagen uit Barcelona gezien en gelezen en kunnen alleen de ergste fanatici (goed geraden, ik bevind me in dat gezelschap) via internet de wedstrijden volgen? Is de sport zo onbelangrijk voor het thuisfront? Qua prestaties zou je zeggen: laat eens wat zien van die wedstrijden. Dat zal dit weekend ook wel gebeuren bij de nationale omroep, naar ik hoop, maar eigenlijk had je meer verwacht. Een mooie reportage: Who are those guys?

Wat die honkbalbond betreft: een verhaal over de door coach Eenhoorn op het laatste moment binnengebrachte spelers (het merendeel van die ’vreemde’ jongens reisde rechtstreeks naar Barcelona en raakte nooit de ’eigen’ Nederlandse bodem aan) had toch wel gemogen, lijkt me zo. Dat heet reclame maken voor je sport.

Wie zijn ze? Ja, jongens van de Antillen. Waar spelen ze? In welke competities? Hoe goed zijn ze? Is er kans dat ze ooit in Nederland gaan spelen? Zijn het eigenlijk alleen maar passanten die, omdat ze Antilliaan zijn, eens in de zoveel jaar een oranje jasje mogen aantrekken? Nederland gaat zich hoogstwaarschijnlijk plaatsen voor de Spelen en dan zal, volgend jaar, hetzelfde verhaal gaan spelen. Wie zijn die jongens?

Ik ben benieuwd of Terpstra dit weekend in Spanje is. Per slot van rekening gaat het om een belangrijke kwalificatie, betreft het een EK en speelde Nederland behoorlijk overtuigend in de eerste week. Het betrof weliswaar vette uitslagen tegen zwakke broeders, maar ook die wedstrijden moet je spelen om op een hoog podium uit te komen.

Daarom is het goed de spelers in dit stadium te leren kennen en niet alleen straks als er tegen de wereldtop gespeeld moet worden. Het feit dat zulks niet het geval is, mag een aantal instanties zich aanrekenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden