Wie zijn de soldaten van Odin?

Burgerwacht | Vorige week pakten Soldiers of Odin een asielzoeker op in Groningen. Zijn het neonazi's, of helden die brave burgers beschermen als de politie dat niet doet?

Neonazi's of helden? Het antwoord op die vraag hangt af van aan wie je hem stelt. "We zijn kritisch ten aanzien van immigratie, maar vooral een op straat patrouillerende club die veiligheid creëert. Het gaat ons niet alleen om asielzoekers. Het gaat om alle bevolkingsgroepen in Nederland die de fout in gaan." Het is de omschrijving die Soldiers of Odin zelf geeft, op de eigen website.

De organisatie ontstond afgelopen najaar in Finland, in reactie op de vluchtelingenstroom. Begin dit jaar waaide ze over naar Nederland. Die Nederlandse tak liet vorige week voor het eerst van zich horen toen ze in Winschoten een man aanhield die een 12-jarig meisje had lastiggevallen.

De man, volgens Soldiers of Odin een inwoner van het asielzoekerscentrum in Oude Pekela, hield de fiets van het meisje vast en vroeg haar of ze met hem meeging. Het kind ontkwam en waarschuwde haar ouders, die het voorval bij de politie meldden. Agenten vonden de man niet, maar via Facebook werden de Soldiers of Odin gealarmeerd. Twee 'soldiers' vonden de man uren later en droegen hem over aan de politie. Dit is precies hun doel, zeggen de soldiers: ingrijpen als de politie het niet doet.

De politie wil niet samenwerken met de soldiers - zoals ze dat wel doet met andere burgerinitiatieven - vanwege 'banden met groepen en personen van wie we weten dat ze er een extreemrechts gedachtengoed op nahouden en daar ook naar handelen'.

Maar veel burgers zien de soldiers als helden, zo blijkt uit de honderden steunbetuigingen op sociale media. ''Super dat er eindelijk mensen zijn die ook echt actie ondernemen", schrijft iemand. "Mijn zegen hebben jullie, misschien is Nederland nu nog te redden met jullie aanwezigheid.'' De organisatie zegt overspoeld te worden met nieuwe leden. Ook vragen mensen of ze zelf een chapter kunnen oprichten. Het woord 'eindelijk' komt veel voor in de reacties: onderhuids smeult en broeit er al lang onvrede.

Oost-Groningen is een bijzonder gebied: de regio kampt al jaren met een hoog percentage werklozen en laaggeletterden. De steunbetuigingen komen echter uit het hele land.

De 'soldiers' dragen zwarte jacks met een Viking op de rug, die de mond wordt gesnoerd met een nationale vlag. De president van het chapter Groningen heeft een nationaal-socialistische poster op zijn Facebookpagina. Daarop schrijft hij: 'De kleuren van Europa moeten weer terug!'

De soldiers benadrukken dat ze mensen beoordelen op daden, niet op kleur, en ze vinden dat de pers hen onterecht in de rechts-extremistische hoek duwt. "Klaag de media aan voor smaad", roept een sympathisant over de "linkse leugenpers". En: "Dat is de Nederlandse media. Joseph Goebbels zou nog jaloers zijn op deze propaganda."

De Pekelder was lichtgewond. In eerste instantie ontstond de suggestie dat soldiers hem hadden mishandeld. De man bleek echter klappen te hebben gekregen bij een eerdere matpartij in een kroeg. De politie gaf toe dat er iets is misgegaan bij de communicatie rondom de zaak.

Volgens de politie wordt de man verdacht van een eerdere aanranding en was zijn gedrag naar het meisje toe weliswaar ongepast, maar niet strafbaar. Ook dat nieuws leidde tot een storm aan reacties. "Daarom het recht in eigen handen nemen!", schrijft iemand. "Als het mijn dochter was, sloeg ik hem kapot!"

Een interviewverzoek aan Soldiers of Odin werd tot nu toe louter beantwoord met het mission statement van de organisatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden