Update

Wie zijn de daders van de aanslagen in Parijs?

Belgische agenten bereiden een inval voor in de Brusselse gemeente Molenbeek.Beeld reuters

De klopjacht op de daders van de aanslagen in Parijs is in volle gang. De Franse politie heeft maandagochtend invallen gedaan in steden door het hele land. In Toulouse, Grenoble, Jeumont, Bobigny en het Belgische Molenbeek vielen speciale teams huizen binnen. Dit is wat we tot nu toe weten over de daders.

1. Ismaël Omar Mostefai (29)
Mostefai uit Brussel werd dit weekend als eerste dader geïdentificeerd op basis van vingerafdrukken, nadat hij zichzelf had opgeblazen in het Bataclantheater. Hij kwam uit de banlieues van Parijs en groeide op in Courcouronnes. De laatste jaren woonde hij in de stad Chartes, zo bevestigde de locoburgemeester aldaar. Mostefai werd bestempeld als een kleine crimineel, iemand met weinig noemenswaardige delicten op zijn strafblad. Sinds 2010 stond hij bij Franse autoriteiten bekend als radicaal. Zes van Mostefais familieleden zijn inmiddels opgepakt en worden verhoord.

Turkije heeft Frankrijk al twee keer gewaarschuwd voor Mostefai, zegt een Turkse regeringsfunctionaris. De eerste keer in december 2014 en nogmaals in juni. Mostefai kwam Turkije binnen in 2013, maar over zijn vertrek uit het land waren geen gegevens beschikbaar.

2. Samy Amimour (28)
Vandaag werd ook de naam bekendgemaakt van Amimour, een van de schutters in het Bataclantheater die zichzelf vrijdag opblies. Hij komt uit Drancy, een voorstad van Parijs, en wordt door zijn familie omschreven als een 'aardige en verlegen jongen'. In 2012 werd Amimour aangeklaagd in een terrorismeonderzoek en onder toezicht geplaatst, maar hij verdween van de radar en werd internationaal gezocht. Drie familieleden van hem zijn vanochtend opgepakt.

3. Ahmed al Muhammed (25)
Bij het lichaam van een van de terroristen die zich vrijdag opbliezen werd een Syrisch paspoort gevonden. Het zou gaan om Ahmed al Muhammed. Hij stak op 3 oktober de Griekse grens over en kwam vier dagen later aan in Servië, zo bevestigen Servische autoriteiten.

4. Bilal Hadfi (20)
Van de drie personen die zich vrijdag bij het Stade de France opbliezen is er tot nu toe één geïdentificeerd. De Fransman Hadfi woonde in Brussel. Volgens Het Laatste Nieuws is hij vorig jaar geradicaliseerd en naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij IS. Op Facebook plaatste hij in juli een oproep om aanslagen in het westen te plegen.

5. Saleh Abdeslam (26)
In tegenstelling tot de andere daders is Abdeslam waarschijnlijk nog in leven en voortvluchtig. Tegen de 26-jarige man uit Brussel werd dit weekend door Frankrijk en België een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. De Franse politie heeft een foto van hem vrijgegeven en hem aangemerkt als 'gevaarlijk individu'. Abdeslam is de broer van Brahim, één van de aanslagplegers die vrijdag is omgekomen.

6. Brahim Abdeslam (31)
Abdeslam blies zichzelf vrijdag op bij een terras van restaurant Comptoir Voltaire aan de Boulevard Voltaire. Hij was de oudere broer van de 26-jarige Saleh Abdeslam.

Een derde broer, Mohamed, werd dit weekend gearresteerd in de Brusselse gemeente Molenbeek, dat bekend staat als thuishaven van jihadisten. Maandagmiddag werd hij vrijgelaten. Mohamed zei dat hij en zijn familie zijn aangedaan door wat er is gebeurd: "Mijn ouders zijn in shock en beseffen niet wat er is gebeurd". Hij en zijn familie zouden niet kunnen geloven dat een van zijn broers betrokken was.

Mohamed zei niet te weten waar zijn broer Saleh is. "We weten niet of hij zich, gezien de huidige spanningen, zal aangeven bij de politie."

De foto van Salah Abdeslam die zondag door de Franse politie werd vrijgegeven.Beeld AFP

Abdelhamid Abaaoud (27): 'meesterbrein'
De Belgische Abaaoud is volgens een Franse bron vermoedelijk het brein achter de aanslagen in Parijs. Hij zou ook achter de mislukte aanslagen op de Thalys in augustus en op een kerk in de omgeving van Parijs zitten, meldt persbureau Reuters. Hij bevindt zich momenteel in Syrië, waar vanuit hij mogelijk een belangrijke rol speelde bij de aanslagen. Daar zou hij ook zijn 13-jarige broertje Younes naartoe hebben gelokt.

Abaaoud staat te boek als de beruchtste jihadist van België. De Belgische autoriteiten verdenken hem ervan een terreurcel in Verviers te hebben georganiseerd die aanslagen beraamde op de Belgische politie.

In Dabiq, de Engelstalige glossy van IS, zei Abaaoud in een interview dat hij in het geheim naar België was teruggekeerd om de terreurcel op poten te zetten. Nadat die was opgerold wist hij te ontkomen naar Syrië, hoewel zijn foto in veel journaals te zien was. "Ik werd zelfs staande gehouden door een agent die mij uitvoerig bestudeerde om mij met de foto te vergelijken, maar hij liet mij gaan, omdat hij de gelijkenis niet zag", aldus Abaaoud.

Ook Nederlandse Syriëgangers vormen risico

Ook Nederlanders staan in Syrië en Irak klaar om aanslagen in het Westen te plegen. Vorige week waarschuwde de Nederlandse coördinator terrorismebestrijding en veiligheid: "Enkele Nederlanders hebben zich in Syrië en Irak aangesloten bij subgroepen van Isis die gericht zijn op het plegen van aanslagen in het Westen."

Hoe groot het aantal jihadisten in Nederland is, weet de AIVD niet precies. Ze gaat ervan uit dat het om enkele honderden gaat. Het jihadisme kent in Nederland daarnaast nog eens enkele duizenden sympathisanten.

Vijf personen per maand
Gemiddeld reizen vijf personen per maand uit om zich bij IS aan te sluiten. Sinds het begin van de strijd in Syrië tot 1 oktober 2015 zijn er vanuit Nederland in totaal circa 220 personen vertrokken, meldt de AIVD. Daarvan bevinden zich op dit moment nog ongeveer 140 personen in de strijdgebieden. Veertig keerden weer terug naar Nederland, vermoedelijk werden er 42 gedood. Onderkende uitreizigers die zich aansluiten bij een terroristische groep worden geplaatst op de nationale terrorismelijst, waar nu veertig personen en organisaties op staan.

Op dit moment lopen er in Nederland ruim 80 aan jihadisme gerelateerde onderzoeken. Er verblijven acht verdachten en veroordeelden op een Terroristen Afdeling van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Uitkeringen stopgezet
In juni is een teruggekeerde strijder veroordeeld tot vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf vanwege voorbereidingen van een terroristisch misdrijf en verboden wapenbezit. De verdediging heeft tegen deze uitspraak hoger beroep aangetekend.

Sinds eind 2013 zijn er 150 verzoeken gedaan door de minister van Veiligheid en Justitie ter weigering of het vervallen verklaren van een paspoort. Sinds 2013 zijn zo'n negentig uitkeringen stopgezet van uitreizigers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden