’Wie zijn best doet is welkom’

door Fred Troost

Jan Bekkenk, Robert Vonk en Henk Krediet waren in 1972 de laatste olympische pentatleten. Dat is historie. De benoeming van Stan Dobrotvorski (45) tot bondscoach is een stap naar een nieuwe toekomst.

Pottenbrekers waren ze niet, Bekkenk, Vonk en Krediet. Ze werden in München 46ste, 53ste en 58ste. Als team eindigden ze op de achttiende plaats. Zulke schriele resultaten veroordelen tot anonimiteit, wat ook geldt voor de andere tien vijfkampers die ooit aan de Spelen deelnamen.

In een interview uit 1976 vertelde oud-vijfkamper Freek van der Horst (1909-1992) over zijn ervaringen op de Olympiade van 1936. Het was zijn eerste buitenlandse reis, hij en zijn twee collega’s hoorden pas drie maanden van tevoren dat ze zouden worden uitgezonden. Ze moesten zich toen nog voorbereiden en de pistolen voor het schietonderdeel waren tweedehands en zelf betaald. ,,Toen we aankwamen, waren we doodop, nog voor we één nummer hadden afgewerkt.’’ Hij werd in Berlijn 29ste.

Zo hilarisch moet het natuurlijk nooit meer. Daarom werkt de Nederlandse Vijfkampbond aan een nieuw topsportbeleid. Er lag al een topsportnota met daarin ambitieuze doelstellingen. Volgend jaar zou er een – dit maal goed voorbereide – pentatleet naar Peking moeten afreizen, bij het WK van 2013 moet een Nederlander in de topacht eindigen en voor 2016 is de eerste Nederlandse olympisch medaille voor de vijfkamp voorzien. Of gedroomd.

Wie tussen de regels doorleest, merkt dat die nota vooral geschreven is op het lijf van de nu 22-jarige Kelvin Hilgeholt uit Son en Breugel, pas sinds ruim drie jaar met de sport bezig en nu al Nederlands kampioen. Hij is een jonge frisse god na voorgaande kampioenen op wie – met alle respect – de sleet al vat had gekregen.

Hilgeholt ontving in 2006 een eenmalige toelage van de bond, wat lucht gaf om zich naast zijn studie commerciële economie aan zijn sport te kunnen wijden, onbezorgder in ieder geval dan toen hij uit armlastigheid zijn pistool had moeten verkopen. Wel blijft hij nog steeds gedwongen tot bijbaantjes: van paardenmester tot fitnessinstructeur.

Hij is een eenling in zijn sport en daarom gebaat bij de benoeming, vorige week, van een nieuwe bondscoach: Stan Dobrotvorski, een ex-kampioen uit de toenmalige Sovjet-Unie en derhalve zeer ervaren. De van origine Tadzjiek is al zeven jaar in Nederland, waar zijn vader Leo waterpolocoach is en hijzelf die sport beoefent. Nu wordt hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de vijfkampers.

Dobrotvorski huldigt het principe dat een subtopper in een sport die aanleg heeft voor andere sporten, uitstekend in de vijfkamp kan gedijen. Die stelling wordt, op zijn aangeven, nu door de bond in praktijk gebracht. Het is als het ware sporters van andere bonden lenen en ze er nieuwe onderdelen bijleren.

Dobrotvorski: ,,Bij elkaar is de moderne vijfkamp zwaar, maar de onderdelen afzonderlijk zijn niet echt moeilijk. Het zou geweldig zijn als een triatleet die nu al weet dat hij de top niet haalt, het bij de vijfkamp zou proberen. Alle wereldtoppers zijn voormalige zwemmers of triatleten. In Nederland is veel zwemtalent en er zijn fantastische triatleten, dus kunnen Nederlanders in de olympische vijfkamp ook ver komen.’’

,,We hebben al contacten met andere bonden gelegd en proberen die van dit principe te overtuigen’’, vult bondssecretaris Elias Woudenberg aan. Hij geeft toe dat de vijfkampbond altijd wel klein zal blijven, maar aan die triestmakende NK’s met minder dan tien deelnemers moet nu maar eens een eind komen. ,,Als er meer deelnemers komen, zit vast wel talent tussen.’’

Dobrotvorski: ,,Ik ga met heel veel ambitie aan de slag. Wat nodig is zijn sterke sporters met een sterke geest. Ik heb minstens tien plaatsen voor zulke kerels en meiden. Wie zijn best doet en presteert, is welkom.’’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden