'Wie zich in het zweet werkt krijgt hulp'

Duizend jongeren bezoeken Rotterdamse top voor workshops, banen en advies

Vraag niet wat de burgemeester voor jou kan doen, kijk eerst hoe je zelf je leven kunt verbeteren. Het is zo langzamerhand de lijfspreuk van burgemeester Aboutaleb. Gistermiddag hield hij die in het Nieuwe Luxortheater een volle zaal jongeren uit Rotterdam-Zuid voor.

De jongeren zullen zich in 'bloed, tranen en zweet' moeten werken om iets te bereiken, zegt hij. "Als je tot tien uur in bed ligt en zegt: de stad doet niks voor mij, dan heb je een schop onder je kont nodig. Kom je elke dag om zes uur uit bed, dan wil ik je helpen." Na zijn betoog gaat een meisje staand applaudisseren. De jongen naast haar trekt haar gauw omlaag.

De opkomst voor de jongerentop is enorm. Vierhonderd 'zuiderlingen' van 15 tot 27 werden verwacht, er kwamen er duizend. Na speeches van Aboutaleb en Jörgen Raymann konden de jongeren informatie krijgen bij stands van scholen en werkgevers, of workshops volgen. Hoe kleed je je voor een sollicitatiegesprek, hoe zorg je dat je aan het eind van de maand geld overhoudt?

De top is georganiseerd door het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid. Doel van het deels landelijk aangedreven programma is de achterstanden daar weg te werken. Directeur Marco Pastors wijst nog maar eens op de taaie statistieken: drie keer zo weinig leerlingen maken hun school af als in de rest van het land, het aantal uitkeringen ligt driemaal zo hoog.

Chera (24) en Maily (25) willen solliciteren voor de thuiszorg. Terwijl ze formulieren invullen laat Chera vallen dat ze een opleiding volgt en dus een bijbaantje zoekt. Jammer, maar dan gaat het niet door, zegt de medewerkster van de zorgorganisatie. "Wij mogen alleen mensen met een uitkering aannemen. Als je stopt met je opleiding, mag je me altijd bellen."

De dames laten het gelaten over zich heen komen. Chera: "Ik werkte als schoonmaakster. Toen ik 24 werd, ontsloegen ze me. Ik was te duur." De studiefinanciering en aanvullende lening kunnen niet voorkomen dat haar schulden oplopen.

Al die loketjes maken het niet makkelijker, erkent Pastors. "Wij denken dat er voor elk probleem een oplossing is, voor jongeren is die soms verrekt lastig te vinden." Hij is blij dat het beter lukt jongeren met problemen op te sporen. Hij noemt een jongen van 15 die thuiszat. "Afdeling leerplicht en scholen pompten die jongen rond. Toen wij hem tegenkwamen kon er wat gebeuren."

Mohammed (26) staat buiten te roken. Hij was een 'stoute jongen', maar doet nu een opleiding automonteur. "Schrijf maar niet op dat ik die burgemeester helemaal niet ken, dan komt hij me opzoeken." Hij is blij met de informatie die hij gekregen heeft, maar hoopt dat alle uitgesproken goede bedoelingen ook in de wijk zichtbaar worden. "Als je een kind snoep geeft is-ie blij. Je moet niet steeds zeggen dat je snoep gaat geven, dan blijft hij klagen."

Nationaal Programma Rotterdam-Zuid

Sinds 2011 loopt in Rotterdam-Zuid een door gemeente en rijksoverheid aangestuurd programma om zeven wijken met hoge werkloosheid, armoede en slechte woningen naar het landelijk gemiddelde te krijgen. Eerdere projecten faalden in hun brede opzet, daarom focust het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid op wonen, werken en opleiding.

Kort na de start van het programma viel woningcorporatie Vestia bijna om door derivatenhandel. Het opknappen van 35.000 woningen kwam op losse schroeven te staan. Voor directeur Marco Pastors begon een zoektocht naar geld. Inmiddels nemen andere corporaties delen van Vestiaprojecten over. Het lukte om baangaranties voor jongeren uit Zuid bij bedrijven in de regio los te krijgen. Een stage vinden - vaak een voorwaarde om een opleiding af te maken - blijkt voor veel jongeren nog een hele klus. Inmiddels gaan steeds meer kinderen meer uren per week naar school. Pastors: "Over vier jaar hebben de eerste kinderen gedurende zes jaar extra lessen gekregen. Dan gaan we resultaat zien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden