Wie zet in de toekomst het spiraaltje?

LHV wil extra geld van verzekeraar omdat huisarts straks veel minder betaald krijgt voor verrichtingen

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Huisartsen die veel spiraaltjes inbrengen, moeten daarvoor vanaf volgend jaar extra geld krijgen van de verzekeraar. Dat zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Volgend jaar krijgen huisartsen niet langer betaald voor een aantal aparte verrichtingen, maar kunnen ze enkel nog een dubbel consult declareren. Het plaatsen van een spiraaltje bij de vrouw voor anticonceptie, nu nog goed voor 55 euro, levert dan nog maar 18 euro op. Een injectie tegen slijmbeursontsteking gaat van 28 naar 18 euro.

In ruil daarvoor krijgen huisartsen per ingeschreven patiënt extra geld. Per saldo gaan ze er niet op achteruit door deze wijziging, bedoeld om te snijden in al het papierwerk dat de aparte verrichtingen oplevert. Maar een huisarts die meer spiraaltjes inbrengt dan het gemiddelde - tien stuks per jaar - levert wel in, zegt een LHV-woordvoerder. En van alle ingrepen is de achteruitgang bij de spiraal het sterkst.

"Tijdens onze rondgang onder de leden hoorden we geregeld huisartsen zeggen dat ze dan maar weer vrouwen zouden doorverwijzen naar het ziekenhuis. En dat terwijl we juist allemaal willen dat de huisarts taken overneemt van het ziekenhuis."

Op dit moment is het aanbrengen van spiraaltjes verdeeld tussen de huisarts en de gynaecoloog, ook afhankelijk van de wens van de vrouw. Plaatsing in het ziekenhuis is een stuk duurder, vaak ook voor de vrouwen zelf, omdat het ten laste komt van hun eigen risico (volgend jaar 375 euro). De LHV denkt niet dat iedere huisarts abrupt stopt met het inbrengen van dit meest gebruikte anticonceptiemiddel.

Verzekeraars onderhandelen nog met huisartsen over de vergoedingen voor het volgend jaar. Sommige artsen hebben daarbij al bedongen dat ze extra geld kunnen krijgen uit een nieuw potje voor 'innovatie van de huisartsenpraktijk' als ze extra veel behandelingen tegen slijmbeursontstekingen uitvoeren. "Zo'n afspraak willen wij ook zien voor het spiraaltje", zegt de LHV.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden