Wie zal ADO Den Haag en Roda JC missen?

Henk Hoijtink Beeld Maartje Geels
Henk HoijtinkBeeld Maartje Geels

Dat hele gedoe rond ADO Den Haag en de Chinese eigenaar, zetbaas of wat dan ook Hui Wang, de klaagzangen dat zo'n verondersteld mooie club teloor zou gaan - het laat me Siberisch. We hebben er bewust weinig over bericht.

Eén: het is een ondoorzichtige constructie van het soort dat niet of nauwelijks te ontrafelen is, en twee: het zou voor een krant als deze alleen maar interessant kunnen zijn, als het in een bredere context is te plaatsen. Het is potsierlijk om deze dorpstwist te bezien in de mondiale trend van investeerders in het voetbal. In Engeland, Frankrijk en Spanje wordt, wat je er ook van vindt, met vreemd geld topvoetbal gespeeld. ADO Den Haag en ook Roda JC, dat zijn ziel aan een Rus uit Dubai verkocht, zijn happende visjes op het droge.

Wang betaalde ADO Den Haag na alle gesoebat tweeënhalf miljoen euro - tweeënhalf miljoen, in het serieus te nemen segment van het voetbal koop je er een linksback met een vlekje voor. Roda JC kocht negen spelers op de koopjesmarkt, van wie er één goed genoeg werd geacht om in de eerste wedstrijd na de transferperiode te spelen. Hij speelde eerder voor Cambuur en Den Bosch - zo goed zijn de anderen.

Moesten deze clubs hiertoe overgaan? Als ze met de eigen identiteit waren blijven strijden voor wat ze waard waren, had dat de eerste divisie kunnen blijken, ja - nou, en? Een faillissement was misschien op termijn onontkoombaar geweest? Tja, in 2010 al zei de toenmalige KNVB-directeur Henk Kesler, met alle recht en reden natuurlijk, dat 32 profclubs voor Nederland een gezond aantal zou zijn. Nu zijn er 38! Ergens zal de natuurlijke selectie toch eens moeten beginnen.

Haags treurfeuilleton

En kom niet aan met het valse sentiment dat bepaalde clubs niet weg te denken zijn. Het ging in de eredivisie jarenlang prima zonder traditieclub Sparta, en wie buiten Breda mist er nu volksclub NAC? Den Haag zou als derde stad van Nederland profvoetbal moeten hebben, heet het. Waarom, als daar kennelijk zo weinig lokale daadkracht voor is dat ze zich aan een Chinees moeten overgeven?

Deze week raakte me toch iets in dat Haagse treurfeuilleton. Verontwaardiging voelde ik over het ontslag van trainer Zeljko Petrovic, enige kwaadheid zelfs. Natuurlijk, het is van alle tijden en plaatsen dat trainers worden ontslagen, maar zó plat, zo hol, zo laag-bij-de-gronds: een trainer eruit gooien die met een stelletje B- en C-voetballers (en dan nog het circus eromheen) nooit een kik gaf en de club, of wat daarvoor doorging, met ziel en zaligheid en waardig diende - hij wel.

Ik keek een NOS-interviewtje terug van Joep Schreuder met de Haagse spelersmakelaar Rob Jansen. Schreuder houdt hem voor wat al zo vaak werd gezegd: dat hij en Kees Jansma, Martin Jol en Dick Advocaat, die andere gevulde Hagenezen, zich toch over de club hadden kunnen ontfermen. Dat werd geblokkeerd door stromingen, zegt Jansen, 'stromingen die al bezig waren'. Dat is een boekje waard, zegt hij.

Doe maar niet. We weten het wel. Aan hen lag het niet, ze hebben er alles aan gedaan, en nu kunnen ze er niets aan doen. Ze zullen het aan de zijlijn ook erg vinden voor Petrovic. Hoewel, Jol dan weer niet. Die is gebrouilleerd, weet De Telegraaf, met zijn oud-assistent Petrovic - en laat Jol nou bij ADO Den Haag in de raad van commissarissen zitten.

Ik begrijp best dat die Hagenezen de club niet overnamen. Geld dat je in zo'n club steekt ben je kwijt. Maar stop met dat gehuilebalk. Als de eredivisie straks eindelijk met twee clubs wordt ingekrompen, weet ik er wel twee. Eens kijken wie ADO Den Haag en Roda JC zal missen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden