Wie wordt Romneys running mate: Indiër, ouwe rot of arbeiderszoon?

Mitt Romney. Beeld getty
Mitt Romney.Beeld getty

Vele namen passeerden de revue, maar het lijstje met kandidaten voor Mitt Romneys vice-president is volgens verschillende Amerikaanse media inmiddels gereduceerd tot drie. Mogelijke 'running mates' zijn Rob Portman, Bobby Jindal en Tim Pawlenty.

Elise Kuit

Romneys keuze tussen de senator uit de staat Ohio Portman, voormalig gouverneur van Minnesota Pawlenty en huidig gouverneur van Louisiana Jindal zou naar verwachting niet lang meer op zich laten wachten.

Volgens persbureau Reuters is de prognose dat Romney de traditie breekt door al voor de partijconventie van de Republikeinen (eind augustus) bekend te maken wie hem zal steunen in de strijd om het Witte Huis. Op die conventie wordt Romney officieel als Republikeins presidentskandidaat aangesteld.

Campagnemedewerkers van Romney wilden de laatste dagen in de media niet bevestigen of de short list daadwerkelijk klopte, maar benadrukten wel dat Romney nog diep aan het nadenken was over zijn keuze.

'Er is nog geen beslissing gevallen. De keuze kan elk moment naar buiten worden gebracht tussen nu en de conventie eind augustus', aldus een raadgever van Romneys campagneteam.

Rob Portman
Volgens Reuters circuleert onder Republikeinen de naam van Portman als grootste kanshebber voor het ambt. Portman heeft veel buitenlandervaring (iets wat Romney bijna niet heeft) als handelsvertegenwoordiger voor de VS in het buitenland onder voormalig president George W. Bush. Ook staat Portman te boek als een pragmatische conservatief met oog voor financiën. Maar Portman staat ook bekend als een insider van de politiek in Washington en als oude Congres-rot.

Tim Pawlenty
Andere geruchten geven echter Pawlenty de meeste kans om de nummer twee van het land te worden. Pawlenty was zelf deelnemer aan de race om het presidentschap bij de Republikeinen en was de eerste grote concurrent van Romney die de handdoek in de ring gooide.

Pawlenty omarmde de thema's van Romney al snel, en is geliefd bij de presidentskandidaat en zijn campagneteam. Bovendien heeft hij door zijn deelname aan de voorverkiezingen veel ervaring met de landelijke media.

Nog een pluspunt: Pawlenty stamt uit een zogenaamde 'blue collar'- familie, een arbeidersgezin. Daarmee kan Pawlenty veel goeds betekenen voor Romney die het imago heeft van een wereldvreemde multimiljonair die niet snapt wat de doorsnee Amerikaan echt belangrijk vindt.

Tim Pawlenty. Beeld REUTERS
Tim Pawlenty.Beeld REUTERS

Zowel Portman als Pawlenty passen volgens sommige analisten van de Republikeinse partij binnen de 'safe choice' die Romney kan maken voor een kandidaat die het meest geschikt is hem te vervangen als president indien nodig.

Bobby Jindal
Maar dan is er nog Jindal. De gouverneur van Louisiana heeft Indiaas bloed door de aderen stromen, en dat zou voor Romney een troef van belang kunnen zijn om ook niet-blanke (en niet-hispanics) aan zich te binden. Bovendien is Jindal populair onder conservatieve Amerikanen en heeft hij de gave mensen gemakkelijk te enthousiasmeren.

Bobby Jindal. Beeld ap
Bobby Jindal.Beeld ap

Het op korte termijn benoemen van zijn running mate zou de media-aandacht kunnen afleiden van Romneys persoonlijke financiële situatie. De Obama-campagne voert onophoudelijk aanvallen uit op vermeende dubieuze praktijken waar Romney bij betrokken zou zijn, onder meer in zijn functie bij de beruchte private equity-firma Bain Capital.

Zo beschuldigen de Democraten Romney er onder meer van als directeur van Bain geïnvesteerd te hebben in bedrijven die deden aan het outsourcen van banen naar het buitenland. Romney positioneert zichzelf in zijn campagne juist als 'job creator'.

Voor wie de keuze van Romney voor een running mate als eerste wil vernemen, ontwikkelde zijn campagneteam een speciale app. Zowel gebruikers van de iPhone als Android kunnen de app downloaden.

Mitt Romney schudt Rob Portman de hand. Beeld ap
Mitt Romney schudt Rob Portman de hand.Beeld ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden