Wie wordt de opvolger van Willem-Alexander?

Sportmarkt hoopt op jonge, Nederlandse ex-sporter in bestuur IOC

De Nederlandse sportwereld zit niet te wachten op een 'oude knar' als opvolger van koning Willem-Alexander in het IOC. De voorkeur gaat met grote meerderheid uit naar drie relatief jonge oud-sporters, Pieter van den Hoogenband, Esther Vergeer en Richard Krajicek.

De website SportKnowhowXL.nl, dat claimt het grootste informatieplatform voor de zakelijke sportmarkt te zijn, presenteert vandaag de resultaten van een enquête. Daarin eindigt André Bolhuis met grote achterstand als tiende. De voorzitter van NOC-NSF heeft in 2010 na het overlijden van Anton Geesink al eens tevergeefs een balletje opgeworpen over een IOC-zetel.

Begin oktober, als tijdens het IOC-congres in Argentinië ook de opvolger van voorzitter Jacques Rogge wordt gekozen, zou Bolhuis graag in het hoogste sportbestuur worden opgenomen. Die kans lijkt gezien zijn leeftijd (dan 67) klein. Voor IOC-leden geldt tegenwoordig 70 als verplichte pensioenleeftijd.

Bolhuis zei in april zeker te weten dat er een nieuw Nederlands IOC-lid komt om Willem-Alexander, die na zijn kroning terugtrad, op te volgen. Hij kan wel een nieuwe kandidaat voordragen, maar het is niet vanzelfsprekend dat een Nederlander deel uitmaakt van de 70 vaste IOC-leden. De oude voorkeursbehandeling voor landen die ooit de Olympische Spelen organiseerden, bestaat niet meer.

Ervaringen uit het verleden leren dat het niet verstandig is om belangstelling voor de functie luid rond te bazuinen. Officiële voordrachten van NOC's zeggen bovendien niets.

Toen in 1987 de zelfingenomen NOC-bestuurders Henk Vonhoff en Ruud Frese zich met veel bombarie officieel kandidaat stelden, bleek toenmalig IOC-preses Antonio Samaranch al lang te hebben gekozen voor Geesink. Wouter Huibregtsen maakte in 1998 dezelfde fout en ontstak in woede toen prins Willem-Alexander voorrang kreeg. Het ontaardde in de befaamde Judas-affaire, die Huibregtsen als overigens voortreffelijk roerganger van NOC-NSF de kop kostte.

Dat een kandidaat de voorkeur heeft in een enquête op internet, zal op het IOC geen indruk maken. Verrassend was de uitslag bovendien niet. De namen van Van den Hoogenband, Vergeer en Krajicek circuleren al langer. Opvallend is wel dat geen van drieën volmondig belangstelling toont. Niet uitgesloten is, dat een van hen is benaderd voor de functie en nu aan geheimhouding is gebonden.

Geldt dat misschien voor de voormalige zwemkampioen Van een Hoogenband? In januari zei hij nog: "Als in de Nederlandse sportwereld voldoende draagvlak is voor een mogelijke kandidatuur en de kroonprins wil mij binnen het IOC het laatste zetje geven, dan sluit ik niets uit." In een uitzending van 'Knevel en Van den Brink' was hij eind vorige maand ineens bescheiden: "Ik denk dat ik daarvoor niet de beste kandidaat ben", zonder een betere te noemen.

Richard Krajicek zegt geen belangstelling te hebben, voor hem is Van den Hoogenband de man. De dit jaar gestopte rolstoeltennisster Esther Vergeer zei in NRC Handelsblad nooit gevraagd te zijn en niet eens te weten wat de functie van IOC-lid inhoudt. En in de Volkskrant: "Een paralympiër in het IOC zou meer zijn dan een symbolische stap. Toch is het voor mij te vroeg om een dergelijke rol te ambiëren."

De enquête van Sport Knowhow XL kende 664 respondenten van wie bijna 99% aan sport heeft gedaan, 12% is uitgekomen op het allerhoogste niveau en 34% in nationale competities. De meerderheid is of was op een of andere manier werkzaam in de sport.

Een conclusie die uit de steekproef wordt getrokken: "Het IOC bestaat uit een gezelschap oude knarren dat nogal star opereert". Meer dan de helft van de respondenten vindt dat de kandidaat jonger moet zijn dan 50 jaar, "zodat het IOC een jonger en dynamischer gezelschap wordt".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden