Wie wordt de opvolger van Pechtold? Dit zijn de kanshebbers

D66-leider Alexander Pechtold maakte zaterdag bekent dat hij opstapt als fractievoorzitter van D66.  Beeld ANP
D66-leider Alexander Pechtold maakte zaterdag bekent dat hij opstapt als fractievoorzitter van D66.Beeld ANP

Binnen de D66-fractie is de strijd losgebarsten wie Alexander Pechtold gaat opvolgen als fractievoorzitter.

D66 zegt een ‘luxeprobleem’ te hebben: er zijn meerdere geschikte kandidaten, die allemaal belangstelling hebben. Daarin schuilt ook het risico. Een interne opvolgingsstrijd kan de partij ernstig schaden - dat heeft de PvdA eerder ervaren.

Dinsdag kiest de fractie uit eigen kring de nieuwe, waarschijnlijk tijdelijk leider. De deuren gaan dan dicht van de monumentale, met houtsnijwerk en kroonluchters versierde vergaderzaal van D66 in de Tweede Kamer.

Wordt het de 31-jarige Rob Jetten uit Nijmegen? Alexander Pechtold (53) liet zaterdag bij zijn vertrek opvallend vaak vallen dat de opvolger van ‘de nieuwe generatie’ moet zijn, of een ‘jong talent’. Jetten, die eerder bij ProRail werkte, is in de anderhalf jaar dat hij Kamerlid is, snel populair geworden in de partij. Hij maakt zelfs kans om de definitieve opvolger van Pechtold te worden, van wie hij wel een jongere versie lijkt. Op het partijcongres wilden jonge D66’ers zaterdag met hem op de foto. Pechtold heeft de politieke carrière van Jetten het afgelopen jaar een kickstart gegeven door hem direct in de zwaarste onderwerpen te geven: klimaat en referenda. Behendig en ontspannen sloeg Jetten zich door de debatten heen.

Tussenpaus

Nog groter lijkt de kans op een tussenpaus, in de persoon van Kamerlid Paul van Meenen (62). Hij zou dan een tijdje de fractie leiden tot, in alle rust, de echte opvolger wordt gezocht binnen de partij. Diegene wordt de lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. Van Meenen, de onderwijsspecialist van de fractie, lijkt met zijn aimabele aard de geschikte man om de rust in de fractie te bewaren tot er een echte opvolger is voor Pechtold. Hij kent Pechtold nog uit de tijd dat ze beiden in Leiden woonden, in dezelfde straat, in de tijd dat de partij op het historisch dieptepunt stond.

Maar ook Kamerleden Jan Paternotte (34), die Amsterdam voor D66 veroverde voordat hij Kamerlid werd, en Sjoerd Sjoerdsma (36), buitenlandwoordvoerder, hebben beiden interesse . Ook huidige vice-fractievoorzitter Kees Verhoeven (41) is eerder wel eens genoemd als een geschikte opvolger.

Een vrouw als defintieve opvolger voor Pechtold is een wens die ook breed leeft, bij zowel vrouwen als mannen in de partij. Pia Dijkstra (63) heeft nooit openlijk belangstelling getoond voor die rol, maar wordt door D66-kiezers op handen gedragen. Fractiesecretaris Vera Bergkamp geldt als een talent maar is nog relatief onbekend. De topkandidaten zitten in het kabinet. Minister Sigrid Kaag van buitenlandse handel vanwege haar charisma en de manier waarop ze het D66-ideaal van bescherming van de rechtsstaat verdedigt. Haar Herzberglezing, vorig weekend, maakte dat ze ook buiten D66 veel kiezers raakte. En er is minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken. Haar eerste glans is wat verbleekt door de manier waarop zij het raadgevend referendum afschafte. Maar door Pechtold is ze al een jaar als hét nieuwe gezicht van de partij gepresenteerd en bij congressen op het podium gezet. Gisteren ontbrak ze, ze had griep.

Lees ook: Pechtold laat een gat in de coalitie achter

Pechtolds opvolger moet op zoek naar een eigen profiel voor D66 én het regeerakkoord blijven eerbiedigen. Dat wordt spannend.

'Adieu Alexander': Pechtold stopt als partijleider van D66

Alexander Pechtold stopt als fractievoorzitter van D66. Dat heeft hij zatermiddag bekendgemaakt op het congres van de partij in Den Bosch. "Onze fractie van negentien is nu klaar voor een nieuwe fase."

Dreigende problemen voor de coalitie? Buma en Pechtold zijn er heel ontspannen over

Op de eerste Prinsjesdag van Rutte III maakte Pechtold samen met Sybrand Buma (CDA) de balans op na tien maanden regeren. "Er zijn veel goede plannen, maar niet alles heeft zijn doel al bereikt. Dat besef ik goed."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden