Wie wordt de nieuwe Merkel? Dit zijn de kanshebbers

German Chancellor Angela Merkel poses for a picture with participants of the national integration prize at the Chancellery in Berlin, Germany, October 29, 2018. REUTERS/Hannibal Hanschke Beeld REUTERS
German Chancellor Angela Merkel poses for a picture with participants of the national integration prize at the Chancellery in Berlin, Germany, October 29, 2018. REUTERS/Hannibal HanschkeBeeld REUTERS

Angela Merkel had haar positie als partijvoorzitter nog niet opgegeven, of de mogelijke opvolgers maakten zich al bekend. Drie kandidaten zijn er, en de naam van een vierde wordt vaak genoemd. Kandidaten kunnen zich nog zes weken melden. De vraag wie de nieuwe Merkel kan worden, houdt Duitsland al flink bezig.

Romana Abels

Annegret Kramp-Karrenbauer

Secretaris-generaal CDU

Annegret Kramp-Karrenbauer. Beeld AP
Annegret Kramp-Karrenbauer.Beeld AP

Annegret Kramp-Karrenbauer is sinds begin dit jaar secretaris-generaal van de CDU. Zij geldt als de voorkeurskandidaat van Merkel zelf.

Kramp-Karrenbauer is 56 jaar en studeerde rechten en ­politicologie voor ze in de ­deelstaat Saarland de politiek in ging. Daar was ze vanaf het jaar 2000 de eerste vrouwelijke minister van binnenlandse ­zaken in Duitsland en later ­minister-president.

Ze maakte in februari van dit jaar de overstap naar de landelijke politiek. Sinds ze zich uitsprak voor een vrouwenquotum in het bedrijfsleven geldt ze politiek als progressief, tot ze in een interview in 2015 zei dat homoseksualiteit voor haar vergelijkbaar was met incest en polygamie. Later heeft ze die uitspraak ingetrokken.

Friedrich Merz. Beeld EPA
Friedrich Merz.Beeld EPA

Friedrich Merz

Voormalig CDU-fractievoorzitter

Friedrich Merz was CDU-fractievoorzitter toen Merkel begon als bondskanselier. Op allerlei economische dossiers bekritiseerde hij haar beleid. De 62-jarige Merz geldt als hardliner en een representant van de rechterflank van de partij. In 2009 vertrok hij uit de actieve politiek, na een conflict over de openbaarmaking van neveninkomsten. Merz verzette zich er hevig tegen dat politici bekend moesten maken hoeveel ze ­verdienden. Ook later kreeg hij kritiek, toen bekend werd dat hij midden in de economische crisis 5000 euro per dag voor een klus kreeg. Merz heeft sinds 2009 weinig politieke ­activiteiten meer ontplooid. Hij is voorstander van kernenergie en gentechnologie, en amateur-radiopiraat.

Jens Spahn

Minister van gezondheidszorg

Jens Spahn. Beeld REUTERS
Jens Spahn.Beeld REUTERS

Jens Spahn, de derde kanshebber voor het partijvoorzitterschap, is voorlopig de enige kandidaat onder de 50 jaar. Van Spahn wordt gezegd dat hij met zijn 38 jaar misschien net iets te jong voor het ambt is. Hij werd in 2012 uitgeroepen tot ‘jong Europees leider van de toekomst’. Sinds maart van dit jaar is hij minister van gezondheidszorg, de jongste minister in het kabinet-Merkel.

Jens Spahn geldt behalve als conservatief ook als populist. Hij heeft zich meermaals kritisch uitgelaten over Merkels vluchtelingen­beleid, grote­stads-hipsters en de in zijn ogen elitaire ontwikkeling dat steeds meer Engels wordt gesproken. Hij is wel voorstander van homohuwelijk, maar kritisch over abortus.

Armin Laschet. Beeld AFP
Armin Laschet.Beeld AFP

Armin Laschet

Premier Noordrijn-Westfalen

De 57-jarige Armin Laschet wordt wel genoemd, maar heeft zelf nog niets losgelaten over zijn eventuele kandidatuur. De partijtijger Laschet is op dit moment minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hij kreeg bekendheid met een pamflet waarin hij de immigratie als ‘kans’ beschreef, maar is desondanks net zo min een progressieve kandidaat als de andere drie. Laschet is bijvoorbeeld voorstander van een verbod op hoofddoeken voor moslimvrouwen en zou ook graag het homohuwelijk weer verbieden. De Duitse automobilist, meent hij, wordt gebruikt als melkkoe voor de overheid. Laschet is overtuigd katholiek en laat zich inspireren door de christelijke waarden, zegt hij.

Lees ook:

Ze overleefde vele crises, maar de kiezer liet Merkel in de steek

Lang was het bijna onvoorstelbaar dat de wereldpolitiek het zonder de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou kunnen stellen, maar vanaf volgend jaar wordt daarmee toch een begin gemaakt. Tegen de gestaag afkalvende steun van kiezers voor haar CDU bleek ze niet opgewassen.

Is Angela Merkel nog wel de vluchtelingenkanselier?

De ‘asielstrijd’ met minister van binnenlandse zaken Horst Seehofer kostte Angela Merkel bijna haar vierde regering. Met een compromis beslechtte ze die.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden