Wie wordt de jonge Theoloog des Vaderlands?

Beeld studio vonq

Een Theoloog des Vaderlands was er al. Een Jonge Theoloog des Vaderlands nog niet. Voor het eerst wordt tijdens de Nacht van de Theologie, op 27 oktober, een talentprijs uitgereikt aan een student theologie of een net afgestudeerd theoloog. Zeven universiteiten en hogescholen die de studie theologie aanbieden, hebben een kandidaat voor de nieuwe prijs naar voren geschoven. Wie zijn zij?

Martine Oldhoff (28): “Ik hoop mensen te inspireren door in het publieke domein vanuit mijn vak over God te spreken.”Beeld TRBEELD

Ik ben kerkelijk gezien een felgekleurd knutselwerk

Martine Oldhoff (28) promovenda aan de Protestantse Theologische Universiteit

Waarom heb je voor theologie gekozen?

"Ik was gegrepen door het evangelie en las graag theologische boeken. Ik heb mijn studie aan University College Utrecht uiteindelijk zo ingericht dat ik de predikantsmaster zou kunnen doen."

Ben je zelf gelovig?

"Ja, we gingen naar een protestantse kerk. Als elfjarige hoorde ik op de EO-jongerendag voor het eerst specifiek over Christus en het kruis. Mijn zoektocht naar geloofscontext ging van evangelische naar rooms-katholieke naar gereformeerde hoeken. Ik blijf kerkelijk gezien een felgekleurd knutselwerk, maar hoor bij de PKN en preek daar."

Wie inspireert je?

"Mensen die hun taak met toewijding doen en niet bang zijn voor gezichtsverlies. Ik lees momenteel graag Calvijn, (Emil) Brunner en Kierkegaard."

Waarom moet jij Jonge Theoloog des Vaderlands worden?

“Ik hoop mensen te inspireren door in het publieke domein vanuit mijn vak over God te spreken en aan te sluiten bij belangrijke thema's, zoals de ziel, het onderwerp van mijn onderzoek. Veel mensen gaan ervan uit dat ze een ziel hebben. De theologie kan daar een rijk perspectief op bieden.”

Jeroen Bakker (27): “Ik wil vooral uitdragen dat theologie waardevol is vanwege de brede blik op de wereld en het nadenken, dat geloven in God altijd invloed heeft op je leven.”Beeld TRBEELD

Geloven heeft invloed op je leven

Jeroen Bakker (27) studeert aan de Theologische Universiteit Kampen

Waarom heb je voor theologie gekozen?

"Je kunt je bezighouden met geloof en existentie. Het is interessant dat de theologieopleiding in Kampen academisch en ook praktisch is. Je kunt met onderzoek iets betekenen voor het leven van mensen en hun leven met God."

Ben je zelf gelovig?

"Ik ben gereformeerd vrijgemaakt, daar ben ik ook mee opgevoed. De manier van kijken binnen deze stroming doet recht aan wat ik om me heen zie: we leven in een beschadigde wereld waar de contouren van een nieuwe wereld doorheen schemeren."

Wie inspireert je?

"De Amerikaanse dichter Christian Wiman. Hij schrijft en reflecteert vanuit zijn eigen leven. Ik gebruikte zijn inzichten toen ik een scriptie schreef over de christelijke omgang met de dood nadat ik bijna overleed aan complicaties bij een blindedarmoperatie."

Waarom moet jij Jonge Theoloog des Vaderlands worden?

"Ik weet niet of ik dat per se moet worden. Ik wil vooral uitdragen dat theologie waardevol is vanwege de brede blik op de wereld en het nadenken, dat geloven in God altijd invloed heeft op je leven."

Hadassah Stehouwer (22): “Religie doet meer met mensen dan ze soms doorhebben en theologie kan helpen om inzichten te geven in bepaalde gebeurtenissen.”Beeld TRBEELD

Religie doet meer met je dan je soms doorhebt

Hadassah Stehouwer (22) studeert aan de Christelijke Hogeschool Ede

Waarom heb je voor theologie gekozen?

"Ik had weinig zin in studeren, maar vond God belangrijk en theologie interessant. Ik besloot een jaar theologie te gaan studeren en na mijn propedeuse verder te kijken. Maar tijdens dat jaar werd ik zo door de theologie gegrepen, dat ik bleef."

Ben je zelf gelovig?

"Ik kom uit de Nazarenerkerk, waar het overbrengen van het evangelie centraal staat. Ik heb tijdens mijn studie bij andere kerken gekeken, maar ging terug naar de Nazarenerkerk, omdat ik daar geestelijk werker ben. Ik zit niet aan een stroming vast."

Wie inspireert je?

"Mensen die ergens voor staan, zoals terreurexpert Beatrice de Graaf. Zij vertelde in 'De Wereld Draait Door' over hoe haar geloof zich verhoudt tot haar werk en dat die combinatie helemaal niet gek is."

Waarom moet jij Jonge Theoloog des Vaderlands worden?

“Religie doet meer met mensen dan ze soms doorhebben en theologie kan helpen om inzichten te geven in bepaalde gebeurtenissen. Daarom wil ik andere mensen aansporen hiermee bezig te zijn."

Bernice Brijan (27): “Ik ga een theologisch perspectief op verlies en herstel aanreiken. Daarmee wil ik inspirerend zijn voor anderen.”Beeld TRBEELD

Ik bied een theologisch perspectief op verlies en herstel

Bernice Brijan (27) afgestudeerd aan Tilburg University als geestelijk verzorger

Waarom heb je voor theologie gekozen?

"Ik ben overgestapt van geneeskunde naar theologie, omdat het beroep van geestelijk verzorger mij erg aansprak. Als geestelijk verzorger kan ik mensen begeleiden op het gebied van levensvragen en verlies."

Ben je zelf gelovig?

"Ik ben katholiek. Geloof beïnvloedt mijn manier van kijken naar het leven. Het bepaalt hoe ik in de wereld sta: in relatie tot mezelf, andere mensen en God. Voor mij is dat allemaal met elkaar verbonden."

Wie inspireert je?

"De Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. Hij benadrukt dat we ons met elkaar moeten verbinden, juist als we het moeilijk hebben. In deze tijd gaat het vaak om het individu. Ik vind het inspirerend wanneer mensen een ander geluid laten horen."

Waarom moet jij Jonge Theoloog des Vaderlands worden?

“Theologen kunnen een waardevolle bijdrage leveren door een eigen stem te laten horen. Ik ga een theologisch perspectief op verlies en herstel aanreiken. Daarmee wil ik inspirerend zijn voor anderen."

Annemarie Foppen (24): “Voor veel mensen lijkt religie er niet meer toe te doen. Ik denk dat theologen mooie verhalen en inzichten hebben.”Beeld TRBEELD

Bij geloven hoort het mysterie

Annemarie Foppen (24) studeert aan de Vrije Universiteit

Waarom heb je voor theologie gekozen?

"Geloof boeide me altijd al, ik las veel geloofsgerelateerde boeken. Daarnaast vind ik psychologie interessant. Met theologie kan ik me verdiepen in wat mensen doen op het gebied van geloof. Geloof kan mensen in beweging zetten."

Ben je zelf gelovig?

"Ik ben officieel aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland, ook van huis uit. De breedte van de PKN kan ik enorm waarderen. Momenteel zoek ik in Amsterdam naar een gemeente die bij mij past."

Wie inspireert je?

"De Tsjechische filosoof Tomas Halik. Hij zegt in zijn boek 'Geduld met God' dat God een mysterie is: je voelt hem soms wel en soms niet, wat voor twijfel kan zorgen. Volgens Halik hoort dat bij geloven en hoeft dat niet opgelost te worden. Dat vind ik verfrissend." 

Waarom moet jij Jonge Theoloog des Vaderlands worden?

"Vanuit mijn brede achtergrond kan ik tonen hoe veelzijdig en relevant theologie is. Voor veel mensen lijkt religie er niet meer toe te doen. Ik denk dat theologen mooie verhalen en inzichten hebben.”

Rik Zweers (28): “Ik wilde mensen bij God brengen. Wat ik me niet realiseerde, was dat ik mensen bij mijn eigen gecreëerde beeld van God wilde brengen. Afgelopen jaren heb ik meer beelden gekregen en mijn beeld van God verruimd.”Beeld TRBEELD

Mijn beeld van God is verruimd

Rik Zweers (28) student aan de hogeschool VIAA

Waarom heb je voor theologie gekozen?

“Ik wilde mensen bij God brengen. Wat ik me niet realiseerde, was dat ik mensen bij mijn eigen gecreëerde beeld van God wilde brengen. Afgelopen jaren heb ik meer beelden gekregen en mijn beeld van God verruimd."

Ben je zelf gelovig?

"Ik ben gereformeerd vrijgemaakt opgevoed, maar bij deze stroming voelde ik mij opgesloten in woorden en dat benauwde mij. Nu ga ik regelmatig naar de Dominicanenkerk in Zwolle, waar ze meer aandacht hebben voor zintuigen en verbeelding."

Wie inspireert je?

"De anonieme kunstenaar die provocerende muurschilderingen maakt in Brussel. Hij neemt bekende beelden die door mensen bewonderd worden in een museum en zet die in de publieke ruimte. Die ruimte roept verontwaardiging en confrontatie op en dat interesseert mij."

Waarom moet jij Jonge Theoloog des Vaderlands worden?

"Enerzijds is winnen het ergste wat kan gebeuren, want dan moet ik waarmaken wat ik beweer. Anderzijds ben ik zo overtuigd van mijn verhaal dat ik denk dat ik anderen hier ook van kan overtuigen."

Addy van der Woerd (26): “Theologie is er niet alleen voor gelovigen, maar voor de hele samenleving.”Beeld TRBEELD

Theologie geeft geen antwoord, maar stelt juist vragen

Addy van der Woerd (26) studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen

Waarom heb je voor theologie gekozen?

"Ik was op zoek naar God, maar kwam erachter dat God geen theologie studeerde, althans niet in Groningen. Ik dacht dat theologie antwoord zou geven op mijn geloofsvragen, maar ik werd juist bevraagd. Door die interessante wisselwerking ben ik theologie alleen maar mooier gaan vinden."

Ben je zelf gelovig?

"Ik ben gereformeerd-vrijgemaakt opgevoed en sta achter veel normen en waarden die in die kerk gelden. Maar ik ben momenteel geen lid van een kerkgenootschap, omdat ik me niet verbonden voel aan een bepaalde stroming."

Wie inspireert je?

"Mensen die met atypische keuzes vormgever van hun eigen leven zijn. Neem Vincent van Gogh of Jezus, zij maakten beiden eigen keuzes, ondanks de soms aanstootgevende consequenties."

Waarom moet jij Jonge Theoloog des Vaderlands worden?

"Ik kan een fris geluid bieden, waar de ambassade van de theologie aan toe is. Ik praat passievol over de studie, de diversiteit ervan. Theologie is er niet alleen voor gelovigen, maar voor de hele samenleving.”

Stem mee

Wie de Jonge Theoloog des Vaderlands wordt, wordt bepaald door een onlineverkiezing en een vakjury tijdens de mede door Trouw georganiseerde Nacht van de Theologie. Stemmen op een van de kandidaten kan via www.nachtvandetheologie.nl. Daar kunnen ook toegangskaarten voor de Nacht worden besteld. Het thema van de Nacht van de Theologie is dit jaar 'God is terug'. Tijdens de Nacht wordt ook bekendgemaakt wie de nieuwe Theoloog des Vaderlands wordt en welk boek de prijs voor het beste theologische boek in de wacht sleept. Voorafgaand aan de Nacht vindt een symposium plaats. Op bovengenoemde website is het complete programma te bekijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden