Wie wordt de duurzame held van de Noordzee?

Aardig wat mensen zetten zich in voor een schone en gezonde zee, zo meldt stichting De Noordzee. Morgen wordt uit zeven genomineerden de held van de zee gekozen.

Wetenschapper Jan Andries van Franeker van Imares is genomineerd vanwege zijn onderzoek naar de maaginhoud van stormvogels. Mede dankzij de uitkomsten van dit onderzoek, is de discussie over afval in zee (inter)nationaal opgelaaid.

Han Lindeboom van hetzelfde onderzoeksinstituut, is marien ecoloog en doet al jaren onderzoek naar de effecten van menselijk handelen, zoals het bouwen van windmolens, op het mariene systeem.

Arjen en Jorne van Tres Hombres hebben een platbodem gebouwd: het eerste zeilend vrachtschip zonder motor. Elke herfst brengt het schip een lading in vijf tot zeven weken, op een schone manier naar Bonaire, Aruba, Curaçao en Haïti. De mannen zijn bedreven in zeilen, scheepsbouw, maar leiden zo nu en dan ook ontspoorde jongeren op tot zeelui.

Siu Siu Ha won dit voorjaar al 1500 euro in een jongerenwedstrijd. Ze bedacht een praktisch systeem om stranden schoon te maken. Een ’Do It Yourself Beach’ (DIY): een stuk strand dat mensen kunnen adopteren, inrichten en schoonhouden.

Dan zijn er nog handelaars Peter Hamaker van visbedrijf Mayonna en Mark Nijhoff van garnalenboer Heiploeg, en Wouter Rozenveld van rederij Maersk die volgens de stichting in hun sectoren voorop lopen op het gebied van duurzaamheid.

Stichting De Noordzee bestaat dertig jaar. Van oorsprong zit ze vooral om de tafel met het bedrijfsleven en de overheid om schone scheepvaart, duurzame visserij en bescherming van natuurgebieden te bewerkstelligen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden