Wie wint finale meesterklasse?

Voor bridgeliefhebbers is het dit weekend weer smullen. In Amsterdam wordt de finale van de meesterklasse viertallencompetitie gespeeld. De strijd gaat tussen Modalfa (Amsterdam) en De Lombard (Rotterdam). Nab-Paulissen, Van Cleeff-Vis en Bakkeren-Bertens vormen Modalfa, Westra-Van Eijck/Leufkens en Muller-De Wijs De Lombard. Wie gaat het winnen?

Het is moeilijk om een voorspelling te doen. Beide teams bestaan uit nieuwe combinaties. Zal de 'professor' (Muller) het winnen van de 'straatvechter' (Bertens)? Dit zijn wel de twee spelers waar ik bijzondere acties van verwacht. Modalfa neemt nog een carry-over uit de voorronde mee van 11 imp's. Het is niet veel, maar het kan van grote betekenis zijn.

Grappig is dat vorig jaar Westra-Leufkens en Muller nog voor Modalfa uitkwamen (en toen de finale verloren van 't Onstein). Het is toch wel een opmerkelijke zet van Westra, dat hij uit Modalfa gestapt is, omdat hij wordt aangezien voor een doorgewinterde professional. Inmiddels gaat het met zijn bridgeproducten zo goed, dat hij Modalfa niet meer zo nodig heeft. Met bridgers is het al net als met voetballers, ze hebben weinig binding meer met een club. Nu er twee zwaar gesponsorde clubs in de meesterklasse spelen ('t Onstein en Modalfa; 't Onstein is volgend jaar zelfs met twee teams vertegenwoordigd, het tweede promoveerde vorig weekend) wordt de jaarlijkse stoelendans alleen maar groter.

Ik zou er geen weddenschap op willen afsluiten, maar ik houd het op De Lombard als winnaar. Wilt u getuige zijn, dan bent u van harte welkom; op beide dagen is er een uitgebreide vue-graph.

Waar komt het nu op aan bij viertallen (of Butler)? Nog altijd kom ik veel bridgers tegen die het verschil tussen viertallen en paren niet goed in de gaten hebben. Bij viertallen is veilig afspel een eerste vereiste, dus u mag uw contract niet in de waagschaal zetten voor een overslag. Dit is een treffend voorbeeld (zie diagram 1):

Via een eenvoudig biedverloop (1 - 2, 4 allen passen) is zuid leider geworden in het opgelegde contract van 4. West start met V voor de aas van oost, die harten naspeelt.

Hoe speelt u af in viertallen, hoe in paren?

U heeft al een klaverenslag verloren en gaat misschien nog een hartenslag verliezen (als de ruiten 3-3 zitten kan op de vierde ruiten een harten weg). U mag dus één troefslag verliezen, maar geen twee! U neemt met A en speelt daarom een kleine schoppen naar de boer! Met deze speelwijze verliest u ongeacht het troefzitsel maar één troefslag. Nu ziet u oost renonceren en dus kunt u schoppen naar de aas spelen en schoppen maar de vrouw; west maakt alleen H. Had oost de vierkaart schoppen gehad, dan was B voor de heer van oost geweest, maar kunt u daarna zijn tien eruit snijden; ook dan verliest u dus maar één troefslag.

In een parenwedstrijd is het een heel ander verhaal. U steekt dan over naar A en speelt V voor in de hoop dat u geen schoppenverliezers heeft. In dit geval gaat u zelfs down, omdat west twee troefslagen gaat maken en een hartenslag kan opzetten. Hoe subtiel het vaak is, blijkt wel als we een kaartje verzetten; verwissel 6 en 8 en er is geen enkele reden meer om niet met V te beginnen.

Iets anders dan veilig afspel is zorgvuldig afspel, dat vanzelfsprekend ook in een parenwedstrijd van groot belang is. Ook hiervan een voorbeeld (zie diagram 2).

Zuid is leider geworden in 3SA (zuid opende 2SA, noord verhoogde naar 3SA). West start met een kleine schoppen voor boer en aas. Wil 3SA slagen, dan zult u vijf ruitenslagen moeten maken. U begint met H waarop iedereen bekent. Als u nu een kleine ruiten speelt naar een honneur van de tafel speelt, gaat u down. U moet de tweede ronde 10 spelen voor een honneur van de tafel. Als u nu oost ziet renonceren, kunt u terug naar de hand en zonder moeilijkheden in ruiten snijden. Als u met 3 was overgestoken, blokkeert 10.

Tot slot deze instinker, waar menige bridger door onzorgvuldig spel down zal gaan (zie diagram 3).

Zuid is leider in 3SA (1SA - 3SA, allen passen) waartegen west met een kleine schoppen start voor de heer van oost, die schoppen naspeelt voor boer, gedekt door west met de vrouw. Hoe speelt u?

Met drie klaveren-, vijf ruitenslagen en A lijken negen slagen een eitje. Kijkt u wat er gebeurt, nu de ruiten 1-3 zitten: u komt niet meer bij de vijfde ruiten! De remedie is even simpel als verrassend. Hou de schoppen nog een keer op en gooi op A een ruiten af. Nu kunt u zonder problemen vijf ruitenslagen maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden