Wie wint de Nobelprijs voor de Vrede: Merkel? Of toch de paus?

Bondskanselier Merkel en paus Franciscus worden beide genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs Literatuur 2015.Beeld epa

Altijd weer leuk, meestal weer zinloos: speculeren wie de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Het comité in Oslo maakt de winnaar morgen om 11 uur bekend, maar zoals elk jaar zoemen namen van kanshebbers alweer weken rond en zetten gokkers hun geld in. In totaal zijn er 273 mensen en organisaties genomineerd, maar wie er op de lijst staan is geheim, waardoor ook de kandidatenlijst hieronder speculatief is. En let op: favorieten winnen bijna nooit.

De favorieten: plussen en minnen

Angela Merkel

+ Merkel staat op de lijst, dat is zeker. Zij maakt de laatste maanden indruk met haar moreel leiderschap in de vluchtelingencrisis, maar haar nominatie dankt ze aan haar rol in de Oekraïne-crisis. Nu het in Oekraïne relatief rustig is, krijgt ze ook daar punten voor.

- Merkel is omstreden, zeker in Europa waar ze vooral in het zuiden als strenge boekhouder bekend staat die de Grieken bezuinigingen door de strot heeft geduwd. Nog maar een paar maanden geleden domineerde haar portret-met-Hitlersnor in de straten van Athene.

Score bij gokbureau Paddy Power: 2:1

Angela MerkelBeeld afp

Paus Franciscus

+ De paus is enorm populair binnen én buiten zijn eigen kerk - vooral vanwege zijn progressieve (linksige) kijk op zaken als klimaatverandering, inkomensongelijkheid en de behandeling van vluchtelingen. Bovendien speelde hij een rol in de onderhandelingen die eerder dit jaar leidden tot toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten.

- Nog nooit kreeg een paus een Nobelprijs voor de Vrede (wel andere kerkleiders als Desmond Tutu en de Dalai Lama); naar verluidt werd Paus Johannes Paulus II de prijs eens door de neus geboord na een veto van een Lutheraans lid van het Nobelcomité. Franciscus' conservatieve kijk op homoseksualiteit en abortus zou tegen hem kunnen werken.

Score 8:1

Paus Franciscus is in gedachten bij moslims na de gebeurtenissen van afgelopen week bij Mekka in Saudi-Arabië.Beeld epa

Mussie Zerai

+ Deze Eritrese priester is actief op hét thema van dit moment: de vluchtelingencrisis. Zerai helpt met zijn organisatie Habeshia Afrikaanse migranten die in Europa zijn aangekomen, maar hij speelt ook een belangrijke rol bij het redden van migranten op de Middellandse Zee. Mensen in nood weten hem telefonisch te vinden, waarna Zerai GPS-coördinaten doorgeeft aan de Italiaanse kustwacht.

- Zerai heeft niet de mondiale bekendheid en aantrekkingskracht van de paus of Merkel.

Score 6:1

Mussie Zerai op bezoek in het Vaticaan, op 4 oktober.Beeld afp

Novaya Gazeta

+ Een van de weinige onafhankelijke kranten die er nog zijn in Rusland, en onder voortdurende druk van het regime van Vladimir Poetin. Afgelopen jaar maakte de krant naam met gedegen verslaggeving over de crisis in Oekraïne. In een jaar dat kritische media sowieso onder vuur liggen (Charlie Hebdo) een relevante kandidaat.

- Een keuze voor deze kritische krant is tegen het zere been van Moskou.

Score 7:1

De beroemde voorpagina van de Russische krant Novaya Gazeta op 25 juli 2014, na de ramp met de MH-17.Beeld epa

Denis Mukwege

+ Deze Congolese arts staat al jaren op menig shortlist. Mukwege behandelt vrouwen in Congo die slachtoffers zijn geworden van seksueel geweld, en riskeert daarmee zijn eigen leven. In een jaar waarin seksueel geweld in oorlogstijd prominent op de agenda staat door onder meer het optreden van Islamitische Staat, een relevante kandidaat.

Score 7:1

Denis MukwegeBeeld BELGA

John Kerry en/of Mohammad Javad Zarif

+ De ministers van buitenlandse zaken van de VS en Iran zouden erkenning kunnen krijgen voor de nucleaire deal die zij - samen met andere grootmachten - deze zomer voor de poorten van de hel wisten weg te slepen.

- Tegen een Nobelprijs voor deze heren spreekt dat nog niet duidelijk is of de deal vrede in het Midden-Oosten daadwerkelijk dichterbij zal brengen. Daarbij: de nominaties voor de Nobelprijs moeten al in februari binnen zijn, en toen was het akkoord nog niet gesloten.

Score Zarif 16:1

John Kerry en Mohammad Javad Zarif bij de Verenigde Naties, september 2015.Beeld REUTERS

Juan Manuel Santos en Timoleón Jiménez

+ De Colombiaanse president en de leider van de linkse guerrillabeweging Farc bereikten vorige maand een doorbraak in hun vredesonderhandelingen. Een definitief akkoord ligt binnen handbereik, wat een einde zou maken aan vijftig jaar burgeroorlog in Colombia.

- Ook hier heeft iemand een vooruitziende blik moeten hebben, vanwege de nominatie-deadline van februari. Bovendien: een bijna-akkoord is geen akkoord.

Geen score

De handdruk van de Colombiaanse president Santos (l) en Farc-leider Jiménez onder toeziend oog van de Cubaanse leider Raul Castro.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden