Wie winnen halve finale?

Volgend weekend worden de halve finales van de meesterklasse viertallencompetitie gespeeld. Hierin spelen Modalfa (Amsterdam) tegen Star (Utrecht) en Crash (Leiden) tegen 't Onstein 2 (Vorden). Welke teams zullen doorgaan naar de finale? Crash tegen 't Onstein 2 kon wel eens een spannende wedstrijd worden, in de voorronde gaven ze elkaar weinig toe (ze speelden ze 14-16 en 18-12 tegen elkaar).

Modalfa is de huizenhoge favoriet tegen Star. Niet alleen zijn Bakkeren-Bertens in bloedvorm (ze wonnen het Butlerklassement afgetekend), maar ook begint Modalfa nog eens aan de wedstrijd met de maximale carry over van 30 imp's.

Zelfs als Bertens het mes op de keel gezet wordt, geeft hij geen krimp, kijkt u naar dit spel (zie diagram 1) uit de wedstrijd Modalfa tegen De Lombard (Rotterdam).

West Noord Oost Zuid

Muller Bakkeren De Wijs Bertens

pas 1SA pas 2

pas 2 pas 3

pas 3 pas 3SA

pas 4 pas 4

pas 4 pas 4SA

pas 5 pas 6

pas pas pas

Na 3SA vond Bakkeren zijn hand nog wel een slempoging waard en ging verder. Zowel 4 als 4 waren controlebiedingen (ruiten troef), waarop Bertens azen ging vragen en aanlegde in 6. Een aardig eindcontract, maar het zit eigenlijk in de verkeerde hand. Muller had namelijk ook naar het biedverloop geluisterd en verzon het om van A2 met 2 uit te komen! Bertens liet zich niet piepelen en legde H in de dummy! Dat waren 13 slagen. Bertens gokte er dus op dat Muller onder zijn aas was uitgekomen, was hij onder de vrouw gestart dan had Bertens klein in de dummy moeten leggen, het zijn van die beslissingen die Bertens niet gauw fout zal nemen.

Het voordeel dat Star heeft, is dat ze over drie paren beschikken, Modalfa over nog maar twee (Van Cleeff-Vis worden niet meer opgesteld). Wil Star een kans maken, dan zullen de Utrechters vooral moeten profiteren van de steekjes die Nab-Paulissen laten vallen. De volgende twee spellen uit de wedstrijd Modalfa-Star van de voorronde laten zien dat kansen zich wel voordoen. Eerst een kans die niet werd gegrepen (zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

Nab Paulis-

sen

- - - pas

pas 2 1) pas 2 2)

pas 3 3) pas 4 4)

pas 4 4) pas 5 4)

pas 6 pas pas

pas

1) Zwak met de hoge kleuren of een willekeurig sterk spel

2) Voorkeur voor harten (tegenover een zwakke hand met hoge kleuren)

3) Manche-forcing (schoppen troef)

4) Controle-bod

Paulissen kwam uit met een kleine ruiten voor de aas van Nab, die speelde ruiten na (?). Nab-Paulissen hadden geluk dat de leider de winnende speelwijze niet vond: de tweede ruiten troeven, met schoppen oversteken, nog een ruiten troeven en alle troeven draaien. Met nog één troef te gaan houdt de leider in de dummy over AH3 B en 9, oost moet de harten dekking en ruitendekking intact houden. Op de laatste troef gaat in de dummy 3 weg, waarna oost op AH in onoverkomelijke afgooiproblemen komt.

Nab had dit kunnen voorkomen door in de tweede slag harten na te spelen, waardoor de communicatie verbroken wordt. Zelfs klaveren- of troefnaspel had de leider geen enkele legale maakkans gegeven.

Even later had Star wel succes met dit dubieuze slem(zie diagram 3).

West Noord Oost Zuid

Nab Paulis-

sen

- 1 pas 1

pas 2 pas 2

pas 2SA pas 6

pas pas pas

Met een schoppenstart was 6 al direct down geweest, maar zuid had handig 2 geboden, waardoor de schoppenstart minder voor de hand lag. West kwam daarom uit met 10. De leider legde de boer, vrouw bij oost (duiken is beter) voor de heer. De leider speelde direct klaveren na voor heer en aas. Als Paulissen ruiten had nagespeeld was de leider down gegaan (verbreekt vroegtijdig de communicatie), maar omdat de leider zelf de troeven had kunnen trekken, speelde oost schoppen na voor de aas. Hierna werden de troeven getrokken (op V de eerste schoppen weg) en via een snit op 9 ging op A de laatste schoppen weg, waarna twaalf slagen opgetekend konden worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden