Wie wil er op vakantie naar Noord-Korea?

Beeld dprktoday.com

Noord-Korea probeert met een speciale website buitenlandse toeristen te lokken. De propagandabeelden kunnen op je lachspieren werken, maar mag je lachen om beelden uit een dictatuur? En moet je daar wel naartoe willen op vakantie?

"Welcome to dprktoday.com", staat in het openingsfilmpje van de site. Dat is meteen ook het enige Engels dat je er zal vinden, want alle andere informatie is in het Koreaans.

Kinderen met wapens
Is je Koreaans wat roestig, dan ben je als potentiële toerist aangewezen op Google Translate. Veel wijzer word je daar niet van. Wie wil weten waarom op de pagina 'Echoes jeugd straat vol geluk' kinderen met pistolen op een schietbaan staan, moet het doen met cryptische vertalingen als: '..volwassenen en kinderen die in het genot pistool terug verloren (...) vol van het lachen echoën brand buis'.

Beeld dprktoday.com

Vrolijke foto's
Klinkt dat nog spannend en mysterieus, de rest van de website komt een beetje over als een spreekbeurt op de basisschool: naast informatie over visumaanvragen lezen we vooral veel feitjes over bijvoorbeeld de taal, het klimaat, de nationale vogel (de havik) en de leidende ideologie (de Juche-idee). Daarnaast is de site gevuld met lofredes op de Grote Leiders en veel kleurrijke foto's en video's van vrolijke Noord-Koreanen.

Trouw-journalist Stevo Akkerman in Noord-KoreaBeeld Stevo Akkerman

Giechelig
In hoeverre komen deze beelden overeen met de werkelijkheid? Trouw-journalist Stevo Akkerman bezocht Noord-Korea onlangs met een delegatie Westerse journalisten. Ook hij had zich een beeld gevormd van het land aan de hand van propagandafoto's, maar de realiteit bleek anders. "We zien een stad die kleur lijkt te wantrouwen, we zien mensen in zwart, grijs en bruin, veel van hen nogal mager."

Toch beschrijft hij in zijn verslag 'Vijf dagen te gast in het beste land ter wereld' hoe je soms een beetje giechelig dreigt te worden in de dictatuur. Bijvoorbeeld bij de toelichting die een museumgids geeft bij een foto van een jeugdige Kim Jong-un die een paard een wortel voert. "We kunnen constateren dat de maarschalk het paard zonder enige aarzeling durft te voeren, ondanks zijn zeer jonge leeftijd."

LuckyTV
De toeristische website werkt met haar theatrale propagandaplaatjes en groteske teksten ook op de lachspieren. Het verbaast niet dat beelden uit Noord-Korea geregeld terugkeren bij LuckyTV.

Kan dat, lachen om een dictatuur? Trouw-columniste Elma Drayer ergerde zich er vorig jaar aan. "Mij ontgaat althans wat er geestig zou zijn aan een regime dat naar schatting 200.000 burgers in concentratiekampen heeft gezet en de rest in erbarmelijke omstandigheden laat voortmodderen."

En op vakantie gaan in zo'n dictatuur, kun je dat dan wel maken? Ja, toch wel, zeggen ook veel criticasters van Noord-Korea. Toeristen kunnen een positief effect hebben op de inwoners, gelooft bijvoorbeeld Andrei Lankov, docent Korea-studies aan de Kookmin-universiteit in Seoul. "Toerisme betekent blootstelling aan de buitenwereld", stelde hij onlangs in The Atlantic. "Als Noord-Koreanen geïsoleerd blijven en niets weten over de buitenwereld, hoe kun je dan verwachten dat ze veranderingen gaan eisen? Hoe zouden ze dan ooit moeten weten dat er betere manieren zijn om je leven en een samenleving in te richten?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden