Wie wil er nog bij het corps?

Zo’n vijfduizend ‘KEI-lopers’ dompelen zich deze week onder in het studentenleven van de Martinistad. Beeld reyer boxem

In Groningen kwam Vindicat negatief in het nieuws. Worden studenten nog lid van zo’n vereniging?

Een Open Air-festival in het Stadspark is een goed idee als de zon schijnt, maar in de augustusregen is het best leeg op de vierde dag van de KEI-week (Kommissie Eerstejaars Introductie), zoals in Groningen de introductietijd voor studenten heet.

Zo’n vijfduizend ‘KEI-lopers’ dompelen zich onder in het studentenleven van de Martinistad. In het park waagt een enkeling zich op de energie opwekkende dansvloer, op het podium covert een zangeres Wannabe van de Spice Girls voor een handjevol geponchode doorzetters.

Vier aankomende studenten schuilen onder een afdakje. Voor Roel (18) hoeft het niet, zo’n studentenvereniging. Niet vanwege de toestanden bij Vindicat hoor, hij had er daarvoor ook al niets mee. “Ik wil graag mijn eerste jaar halen”, lacht Roel, die econometrie gaat studeren. “Misschien volgend jaar. Maar nu met het bindend studieadvies neem ik het risico liever niet.”

Naast hem staat Nienke Aalbers, die ook bedankt voor het studentenverenigingenleven. Niet dat ze niet van gezelligheid houdt hoor, integendeel. “Maar daarvoor hoef ik niet bij een studentenvereniging.”

Dat dwingende

Roel knikt. Net als Aalbers, die bij de hockeyvereniging gaat, kiest ook hij voor een sportclub. Isabel Andriessen (18) heeft niet zo veel met ‘dat dwingende’, zegt ze. Ook de Limburgse zoekt haar gezelligheid liever zelf op.

Studentenvereniging Vindicat Atque Polit ligt onder een vergrootglas. Vorig jaar liep een aspirantlid hersenletsel op toen een ouderejaars tijdens de ontgroening op zijn hoofd ging staan. Ook bleek er een bangalijst rond te gaan met namen en telefoonnummers van vrouwelijke leden.

Eerder dit jaar stelde Vindicatlid Milou Deelen de ‘slutshamecultuur’ binnen haar vereniging aan de kaak. Vindicat krijgt een jaar om aan voorwaarden te voldoen, anders wordt haar accreditatie niet verlengd. Een greep: minstens 50 procent nuchtere begeleiders tijdens de introductie, uitgebreidere incidentenregistratie en een gedragscode voor alle leden.

De KEI-week is géén ontgroening, benadrukt woordvoerder Daan Brouwers. De organisatie heeft een kraam waar ze informatie verstrekt en petjes, poncho’s en waterflesjes verkoopt. Op een enorm reclamebord staan de thema’s van elke dag. Maandag is dat ‘veilig wonen’, woensdag ‘samen uit, samen thuis’. Deze donderdag gaat het over gehoorbeschadiging, er zijn oordoppen te koop.

Vindicat is afwezig in het Stadspark. Andere verenigingen zijn wel vertegenwoordigd: Albertus Magnus, de Friese studentenvereniging Bernlef. ‘Gjin ûntgriening’, prijkt boven aan Bernlefs bord met speerpunten: geen ontgroening. “Wie daar niet van houdt, maar wél de gezelligheid wil, kan bij ons terecht”, legt Florentine Oenema uit. “Voor andere verenigingen hoort de ontgroening er echt bij, voor ons nadrukkelijk niet.”

En nee, dat is geen gevolg van de Vindicat-incidenten, Bernlef ontgroende al nooit, net als trouwens studentenvereniging Cleopatra. Bernlef pakt op deze dag uit met een stormbaan, bij de buren van Cleopatra kan Twister worden gespeeld - de animo voor beide is, als gevolg van de nattigheid, matig.

Bonne Jongsma (17) uit Gouda gaat wel bij een studentenvereniging, vermoedelijk een politieke of internationale. De aankomend wiskundestudent overweegt SIB, de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen. “Ik wil méér dan alleen gezelligheid. SIB houdt ook lectures over internationale thema’s. En daarna drinken ze gewoon een biertje, en dan wordt er gediscussieerd, of juist niet. Daar heb ik veel meer mee.”

Lees ook: Groningen ontgroent voortaan in nieuwe stijl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden