Wie wél een goede, emotionele visserijcampagne voerde: de Fransen

De banner tegen pulskorvisserij.Beeld Bloomassociation

Bloom is de drijvende kracht achter het Franse verzet tegen pulsvisserij. Dat verzet wist de juiste snaar te raken. Correspondent Kleis Jager portretteert de beweging.

Pulsvissen, dat staat voor zaken waar veel Fransen als vanouds mee worstelen: concurrentie en innovatie. Franse vissers zijn eigenlijk jaloers op hun Nederlandse collega's die meer investeren, meer risico's nemen en meer verdienen. Een paar jaar geleden staken ze de banden lek van Urker vissers in Boulogne-sur-Mer. 'Hun boten zijn te groot', zo luidde toen de verklaring van de daders. 'Ze vissen de zee leeg.'

Dezelfde argumenten hoor je nu weer. Het journaal van de zender France 2 liet deze week bedrukt kijkende vissers hun gal spuwen over de gewetenloze néerlandais. Opmerkelijk in deze reportage: er ging veel aandacht naar de onbewezen schade die pulsvissen zou toebrengen aan de vis. Maar het onmiskenbare feit dat de methode veel beter is voor de kwetsbare zeebodem bleef onvermeld. De Franse media stonden pal achter de eigen vissers, met het zakenblad Les Échos als een van de uitzonderingen.

Welzijn van planeet

Dat is een succes voor Bloom, een milieu-actiegroep 'voor het behoud van de oceanen'. Bloom is in 2005 opgericht door Claire Nouvian, een 43-jarige oud tv-journaliste en documentairemaakster. Haar cv toont een lange rij prijzen en het citeert het aardrijkskundige magazine Géo dat haar 'buitengewone karakter en niet aflatende totale engagement' prijst voor het welzijn van de planeet. Energiek is zij zeker. Nouvian hekelde onvermoeibaar 'de lobby van de Nederlandse industrie', die groen licht afdwong bij de Europese Commissie. Bloom, dat tien medewerkers heeft, richtte zijn eigen lobby vooral op de aanvoerder van de Franse Groenen in het Europees Parlement, Yannick Jadot.

Wat Nouvian ook geholpen zal hebben, is dat ze Nicolas Hulot, de Franse minister van milieu, goed kent. Hulot is populair in Frankrijk en was tot voor kort een collega-activist. Hulot begroette het besluit van het Europees Parlement als 'heel erg goed nieuws'. Frankrijk zal, aldus Hulot, 'zich absoluut tegen de idiotie van het pulsvissen blijven verzetten'.

Nu het Europees Parlement wil dat vissen met stroomstoten wordt verboden, moet Nederland zijn wonden likken: de feiten hebben het afgelegd tegen de beeldvorming, schrijft Trouw-redacteur Emiel Hakkenes in een reconstructie: Hoe Nederlandse vissers de slag om het pulsvissen verloren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden