Wie weet waar Vladimir Poetin is?

null Beeld AP
Beeld AP

Wat is er toch aan de hand met de Russische president Vladimir Poetin? Het is al acht dagen geleden dat hij voor het laatst in het openbaar is gezien. Ieder ander is het toegestaan om een paar dagen van de radar te verdwijnen. Maar de president van Rusland is geen normaal mens: als hij niet zichtbaar is, doemen onmiddellijk de vreemdste speculaties op. Van een griepje of plastische chirurgie tot een machtsstrijd in het Kremlin.

De woordvoerder van het Kremlin helpt ook niet mee. Die beweerde dat Poetin afgelopen week een openbare ontmoeting had gehad. Maar de bijgeleverde foto's bleken een week eerder te zijn genomen. Desalniettemin verklaart het Kremlin dat er niets aan de hand is met Poetin. De president heeft nog steeds 'een ferme handdruk' en hij is druk bezig met zaken die niet voor de camera komen.

Die 'ferme handdruk' kennen we nog uit de tijd van Boris Jeltsin, zegt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp. "Toen Jeltsin in de jaren negentig wegens ziekte niet in het openbaar verscheen, hoorden we ook steeds: er is niets aan de hand. 'De president heeft een ferme handdruk en hij werkt met documenten.' Ook in de Sovjettijd waren leiders nooit ziek. Ziekte wordt kennelijk gezien als teken van zwakte."

Maken Russen zich ook zo druk over de afwezigheid van hun president?
"De gemiddelde Rus waarschijnlijk niet. Die wordt pas ongerust als de premier of een hoge minister wordt ontslagen. Maar op Russische sociale media, in de kranten en op de radio wordt flink gespeculeerd. De meningen lopen uiteen. Van: ach, de president is ook maar een mens, hij kan best eens ziek zijn, tot: er moet nu iets goed mis zijn achter de Kremlinmuren."

"Geruchten zijn er genoeg. Premier Medvedev zou zijn vervangen door het hoofd van het Kremlinapparaat, Sergei Ivanov; de directeur van de grootste oliemaatschappij zou zijn ontslagen; er zouden helikopters over het centrum van Moskou vliegen."

Volgens westerse analisten wordt er vooral veel gespeculeerd over Poetin, omdat alle macht van Rusland bij hem ligt. Als hij omvalt, is er geen alternatief voorhanden.
"Dat is wat overdreven. Poetin is geen dictator. Er is een regering, een premier, en die Ivanov is ook een zwaargewicht. Er is een heel systeem in het Kremlin opgebouwd. Poetin heeft wel veel macht, daarom focust iedereen op hem."

Vind jij het niet vreemd, die afwezigheid van Poetin?
"Rusland maakt nu een cruciaal moment door. Een van de oppositieleiders, Boris Nemtsov, is net vermoord. Er zijn allerlei theorieën over wiens verantwoordelijkheid dat is. En net op dat moment is Poetin een weekje weg. Dat is raar. Dat roept vragen op."

"Maar een van de waarnemers wees erop dat Rusland nu in een zeer penibele positie zit, door de economie en de internationale politieke situatie rond Oekraïne. De situatie is zo ernstig dat het niet gek zou zijn als Poetin een paar dagen met zijn vertrouwelingen op de hei is gaan zitten om zich te beraden."

Wanneer moeten we ons echt zorgen gaan maken?
"Maandag staat een afspraak gepland tussen Poetin en de Kirgische president Almazbek Atambaev, dinsdag wordt hij verwacht in het Oorlogsmuseum. Als hij dan niet op komt dagen, moet het Kremlin met een goede verklaring komen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden