Wie weet schoot Jack Bauer uit '24' Bin Laden dood

FRANK KOOLS

In Hollywood lijkt een race aan de gang wie er het snelst een productie over het doden van terreurleider Osama bin Laden door Amerikaanse elitetroepen op het filmdoek of het tv-scherm kan uitbrengen.

De tv-zender National Geographic, die zo'n zeventig miljoen Amerikaanse huishoudens bereikt, gooide al afgelopen maandag zijn programmering om en riep de gehele voorbije week uit tot 'Bin Laden Week'. Zijn kabelconcurrent Discovery belooft voor volgend weekend een kersverse documentaire van een uur lang, die de militaire missie waarin de terreurleider werd uitgeschakeld 'van minuut tot minuut volgt'.

Maar de echte race draait om wie de eerste verfilming uit kan brengen. Met de ingrediënten patriottisme, Amerikaans heroïsme, actie, spanning en Het Vleesgeworden Kwaad als doelwit moet dat een kaskraker worden, die vele miljoenen opbrengt.

Televisie werkt meestal sneller dan film. Een tv-film over de moord "zal waarschijnlijk op zijn laatst tegen Kerst uitgezonden worden", durfde deze week een Hollywoodagent te voorspellen. "Ze zullen daar een heel spektakel omheen bouwen."

Zo'n strijd om de eerste te zijn is eerder vertoond. Een half jaar nadat Israëlische commando's in een snelle operatie door Palestijnen gegijzelde inzittenden van een vliegtuig in het Oegandese Entebbe bevrijdden, bracht de Amerikaanse zender ABC de tv-film 'Overwinning in Entebbe' uit. Richard Dreyfuss was daarin een van de grote namen. Een maand later zond concurrerent NBC 'Operatie in Entebbe' uit, met Charles Bronson in een hoofdrol.

Toch staat Hollywood ditmaal niet op zo'n grote achterstand, de eerste speelfilm zou ook snel het witte doek kunnen halen. Regisseur Kathryn Bigelow en scenarist Mark Boal, die in 2010 Oscars wonnen voor hun Irak-oorlogsfilm 'The Hurt Locker', waren toevallig ver met een rolprent over de geheime Amerikaanse jacht op Bin Laden in Afghanistan in 2001. Zij hadden de financiering al rond, hebben al met acteurs gesproken en wilden toch al deze zomer gaan filmen.

Boal moet het einde van zijn scenario omgooien. En Bigelow gaat haar oude budget van zo'n 25 miljoen dollar opschroeven om er extra actie en een neerstortende helikopeter in te gooien, weet Hollywood. Dat hoeft het filmen niet lang op te houden. Ze kan haar werktitel 'Kill Bin Laden' gewoon aanhouden.

Maar Bigelow mag niet gaan treuzelen, weet Hollywood. Want afgelopen week stoften andere filmbonzen direct verschillende oude Bin-Laden-projecten af. Maatschappij Paramount was eerder in gesprek met topregisseur Oliver Stone over de verfilming van een boek, dat ook al handelde over de jacht op Bin Laden in 2001. Stone had zich eerder teruggetrokken, maar kan deze week zomaar van gedachten veranderd zijn. Of vervangen.

Verder is er ook nog Kiefer Sutherland, die klaar staat om een film te maken van zijn succesvolle tv-serie '24', waarin hij als terroristenjager Jack Bauer om de haverklap Bin Ladens te grazen nam. Sutherland kan snel het scenario laten omwerken, zodat Bauer eigenhandig de Al-Kaida-leider in Pakistan uitschakelt. De 24-film stond toch al gepland voor de zomer van volgend jaar.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden