Wie weet het meest van de stad Amsterdam

Wie was de onfortuinlijke kapitein van het VOC-schip dat op 26 januari 1749 op het strand bij het Engelse Hastings strandde?

Gonny ten Haaft

Een moeilijke vraag, verzuchtten bijna alle bekende en onbekende Nederlanders die zaterdag de moed hadden hun kennis van Amsterdam te testen. Zo'n 400 mensen deden mee aan het examen 'Groot Amsterdam' dat het tijdschrift Groot Amsterdam ter gelegenheid van zijn 50-jarig bestaan organiseerde. Gelukkig waren het merendeels meerkeuze- vragen, zodat de deelnemers in ieder geval wisten dat één van de gegeven antwoorden de goede zou moeten zijn. Die onfortuinlijke kapitein bijvoorbeeld, was dat a) Hans Bakker, b) Willem Klump, c) Cees van der Meer?

Het was Willem Klump, hoorden de zichtbaar opgewonden deelnemers een kwartier na het inleveren van hun formulieren.

Omdat de examinator ook voorlas wie Bakker en Van der Meer wél waren, kreeg hij de lachers op zijn hand. Zo kreeg eerstgenoemde bekendheid als directeur van het Scheepvaartmuseum, terwijl laatstgenoemde als meester-timmerman leiding gaf aan de honderden werklozen die in de jaren '80 de replica van de 'Amsterdam' bouwden. “Zat ik met mijn Van der Meer niet eens zo gek”, stelt een mevrouw zichzelf gerust, “tóch een link met de VOC.”

Eén vraag leidde meteen bij het voorlezen al tot grote hilariteit. Wat of wie was het mirakel van Amsterdam? Was dat a) een wonder-hostie die in 1345 niet in het vuur verbrandde, b) de beroemde 17de-eeuwse uitvinder Jan van der Heijden of ... - de examinator hield even zijn adem in - .... c) de eerste sluitende gemeentebegroting in 1990? Dit keer was het eerste antwoord goed: de hostie. Amsterdam verwierf zich hiermee een belangrijke plek onder de bedevaartsoorden in die tijd, leerden de examinanten, en nu nog steeds wordt jaarlijks in maart een katholieke processie - de Stille Omgang - ter herinnering aan dit wonder gehouden.

Slechts enkelen hadden meer dan 50 van de 65 meerkeuze vragen goed. Geen wonder, want wie weet nou hoe het olifantje heette dat de Indiase premier Nehru in 1954 aan de kinderen van de Spaarndammerbuurt schonk? (Murugan), welke moordzaak de Groep Ernstige Delicten van de Amsterdamse politie als eerste behandelde (Albert Souman in de Fagelstraat in 1967) en wie het Algemeen Uitbreidingsplan in 1934 verzon (Cornelis van Eesteren)? Makkelijker bleek de naam waarmee Willy Alberti staat ingeschreven bij de Burgerlijke Stand (Carel Verbrugge) en welke sterke alcoholische drank is uitgevonden in Amsterdam (Beerenburg).

Bekende Nederlanders als Jeroen Krabbé, Hedy d'Ancona, Donald Jones en Simon Vinkenoog konden het zaterdag niet winnen van de - in de rest van Nederland - onbekende Cees Schreurs en Jos Smit. Schreurs deed zijn kennis op als gids in Amsterdam, Smit schreef een boekje met wandelingen in de Jordaan. Beiden scoorden evenveel punten in de finale-ronde met opnieuw 15 vragen. Opvallend genoeg vereisten deze vragen soms minder historische kennis. In welk stadsdeel bijvoorbeeld is een derde van de tandartsen gevestigd, terwijl maar 13 procent van de bevolking daar woont? (Oud-Zuid). Voor tandartsen die klandizie zoeken, is stadsdeel Bos en Lommer een goede keuze: daar houdt slechts één tandarts praktijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden