Leonard Cohen en de Noorse Marianne Ihlen.

FilmrecensieMarianne & Leonard Words of Love

Wie was Marianne toch, de eeuwige muze van Leonard Cohen?

Leonard Cohen en de Noorse Marianne Ihlen.Beeld

Marianne & Leonard: Words of Love
Regie: Nick Broomfield
★★★☆☆

Toen schrijver en zanger Leonard ­Cohen in 2016 op 82-jarige leeftijd overleed, was dat drie maanden na de dood van de vrouw die nog altijd als zijn muze wordt beschouwd. Regisseur Nick Broomfield laat in zijn nieuwste film de langdurige band tussen de twee zien. Bekenden van het stel mogen voor de ­camera van Broomfields zoon uitweiden over de wederzijdse genegenheid die het liedje ‘So Long, Marianne’ inspireerde. Ondanks crises en fysieke verwijdering bleef de band intact.

Het begon op het Griekse eiland Hydra waar zich eind jaren zestig internationale bohémiens verzamelden voor vrije liefde en veel drugs. Cohen, worstelend schrijver, ontmoette er de Noorse, hoogblonde Marianne Ihlen die er, ­getuige de beelden die filmmaker D. A. Pennebaker destijds maakte, met haar zoontje genoot van zon en zee. De romance kwam in ­gevaar met Cohens doorbraak als zanger en zijn obsessieve ‘seksuele expressie’ met talloze andere vrouwen. Maar de warmte bleef. Een mooi, bitterzoet verhaal.

Alleen: wie was Marianne? Broomfield, die zelf als jongeman kort iets met haar had, slaagt er met deze film niet in daar iets wezenlijks over te vertellen. Hij haalt haar biografe erbij, die er met ‘Marianne was een ongelooflijk aardige vrouw’ karig vanaf komt. Terwijl Broomfield put uit mooi archiefmateriaal waarin Cohen zijn weg vindt als matige zanger maar goede performer, monnik wordt en zichzelf opnieuw uitvindt, blijft Marianne bescheiden op de achtergrond. Voor een eeuwige muze is een raadselachtige, vlakke aanwezigheid natuurlijk voldoende. Maar voor een titelpersonage in een film niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden