Update

Wie waren de daders van de aanslagen in Parijs?

Gewapende politie patrouilleert in de straten van Parijs.Beeld afp

Nu steeds duidelijker wordt wat zich vrijdagavond in Parijs heeft afgespeeld, wordt ook steeds meer bekend over de aanslagplegers. Zeker zeven terroristen zijn gedood. Zij zouden zich in drie teams hebben verdeeld. Van een van de daders zijn de broer en de vader gearresteerd. Ook in België zijn arrestaties verricht.

Er zijn nog geen namen bekend van de daders. Wel zijn inmiddels enkele paspoorten gevonden die mogelijk van de aanvallers zijn. Volgens Franse media zijn bij de lichamen van de terroristen Syrische en Egyptische paspoorten gevonden. De radiozender Europe 1 meldt dat er onder de daders ook een vrouw was. Over haar afkomst is nog niets bekend.

Volgens de Griekse onderminister Nikos Toscas van Burgerbeschermingde werd de houder van het Syrische paspoort dat werd gevonden bij het lichaam van een van de schutters in de concertzaal Bataclan, op 3 oktober geregistreerd op het eiland Leros. De registratie is gebruikelijk bij binnenkomst in de Europese Unie. Persbureau Reuters meldde zaterdag dat ook een tweede dader via Griekenland de EU is binnengekomen.

Er zou volgens Franse media daarnaast ook een Fransman (29) onder de daders zijn. Deze man, die in het concertgebouw in Bataclan om zich heen schoot, was een bekende bij de politie vanwege vermeende banden met islamistische organisaties. Het lichaam zou zijn geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken. De man woonde in de wijk Courcouronnes in het zuiden van Parijs.

Persbureau Afp meldt zaterdagavond dat de broer en vijand van de Franse verdachte zijn aangehouden. Op dit moment worden de huizen van beide personen doorzocht.

'Terroristen gebruikten auto met Belgisch kenteken'
Bij huiszoekingen in de Brusselse deelgemeente Sint-Jans-Molenbeek zijn daarnaast drie personen gearresteerd die in verband worden gebracht met de aanslagen van Parijs. Een van hen was gisteravond in Parijs. Dat heeft de Belgische premier Charles Michel zaterdag gemeld.

Volgens het ministerie is in Parijs een huurwagen aangetroffen 'die een link heeft met het Molenbeekse'. De BBC meldt dat de politie op zoek zou zijn naar een zwarte auto met Belgische kentekens. Meerdere getuigen hebben gezegd dat de terroristen van Parijs onder meer een auto met Belgisch kenteken gebruikten. Ook zouden in een door terroristen gebruikte auto Belgische parkeertickets zijn gevonden.

Het Franse openbaar ministerie denkt dat de aanvallers zich hebben opgesplitst in drie groepen. Een van de auto's die de aanvallers gebruikten tijdens hun aanslagenreeks, had een Belgisch kenteken. De auto stond op naam van een Fransman die aan de Frans-Belgische grens was gestopt met twee anderen in zijn auto. De drie leefden in België en waren niet bekend bij Franse veiligheidsdiensten.

'Aanvaller wilde voetbalstadion in'
Een van de daders had een kaartje voor de voetbalwedstrijd Frankrijk-Duitsland. Dat meldde de Amerikaanse krant Wall Street Journal zaterdag op basis van een steward en een politieman. De aanvaller wilde zijn bom laten afgaan op de tribune. Hij kwam een kwartier na het begin van de wedstrijd aan bij het stadion.

De steward, Zouheir, zei tegen de krant dat hij de aanvaller fouilleerde en ontdekte dat hij explosieven droeg. Toen de man daarop weg probeerde te komen van de beveiliging, detoneerde hij zijn gordel vol explosieven. Niet veel later blies een tweede persoon zich op buiten het stadion. Een derde zelfmoordterrorist liet zijn bom in een McDonald's ontploffen.

'Allah is groot'
Bij theater Bataclan in het centrum van Parijs hielden gisteren vier terroristen lange tijd tientallen mensen vast. Hierbij zijn minstens 87 jongeren omgekomen die aanwezig waren bij een rockconcert.

Drie van de vier terroristen hebben zichzelf opgeblazen, de vierde terrorist werd tijdens een bestorming door de politie neergeschoten. Volgens verschillende ooggetuigen zouden de terroristen leuzen hebben geroepen als 'Allah is groot' en 'wij doen dit voor Syrië'. Andere ooggetuigen zeiden echter dat de daders zwegen.

'Jonge, vastberaden daders'
Radiojournalist Julien Pearce van de radiozender Europe 1 was in de zaal tijdens de gijzeling en beschreef de daders als zeer jong en vastberaden. "De mannen hadden geweren zoals kalajsnikovs en schoten wild om zich heen. Dat duurde wel tien tot vijftien minuten. Het was extreem geweld. Er was paniek. De daders hadden de tijd hun wapens minstens drie keer te herladen."

Ook een voetbalstadion in de Parijse wijk Saint-Denis werd opgeschrikt door meerdere explosies. Op drie plekken nabij het stadion Stade de France bliezen zelfmoordterroristen zichzelf op. Een café en twee hamburgertenten werden getroffen.

Ook elders in de stad richtten terroristen een chaos aan. In het tiende en elfde arrondissement van Parijs waren verschillende terrassen en restaurants het doelwit. Een schutter met een machinepistool bestormde het restaurant Cambodge aan de rue Bichat in het tiende arrondissement, waarbij tientallen doden vielen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden