Wie vertelt de waarheid?

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Prins Andrew, de tweede zoon van koningin Elizabeth, kwam vorig weekend vervroegd terug uit het Zwitserse ski-oord Verbier om zich te verdedigen tegen ernstige beschuldigingen. Een Amerikaanse vrouw beweert dat de prins haar misbruikt heeft, veertien jaar geleden, toen ze nog maar zeventien jaar oud was. Normaal reageert Buckingham Palace mondjesmaat op verhalen die in de media de ronde doen, maar ditmaal gingen in korte tijd drie verklaringen de deur uit om de aantijgingen krachtig tegen te spreken. De voorlichters van de royals weten donders goed dat er bijna geen ergere beschuldigingen zijn dan deze.

Kijk maar naar Bill Cosby. Zeker 25 vrouwen zeggen dat de komiek zich aan hen heeft vergrepen - twintig, soms dertig jaar geleden. Er is nog niets bewezen en de kans dat dat ooit gaat gebeuren is klein, want de zaken zijn waarschijnlijk allemaal verjaard. Toch is Bill al veroordeeld. Theaters hebben zijn optredens geschrapt, zijn ster op de Walk of Fame van Hollywood is besmeurd en geen tv-station piekert erover ooit nog een aflevering van 'de Cosby Show' te herhalen.

Of kijk naar Cliff Richard. Zijn naam werd genoemd in verband met het misbruik van een zestienjarige jongen, ergens in de jaren tachtig. De politie doorzocht zijn huis en Cliff werd verhoord. Dat was afgelopen zomer. Daarna hebben we er niets meer over gehoord. Toch zal er voortaan vaak gezegd worden: 'Cliff Richard, dat is toch ook zo'n viezerik?'

Als je het van de andere kant bekijkt: er is geen enkele reden te twijfelen aan deze beschuldigingen. Veel verhalen over de Britse tv-presentator Jimmy Saville waren ook stokoud, soms te bizar voor woorden en toch allemaal waar. Helaas komt de waarheid over dit soort zaken vaak niet boven water. Het vermeende slachtoffer en de vermeende dader kunnen beiden niets bewijzen. Michael Jackson zal door de een herinnerd worden als een man die niet van jonge jongens kon afblijven, door de ander als het slachtoffer van een langdurige lastercampagne.

Voor prins Andrew ziet het er niet heel goed uit, de schijn heeft hij alvast tegen. De vrouw die hem beschuldigt, volgens de Britse tabloids heet ze Virginia Roberts, maakte rond de eeuwwisseling deel uit van een prostitutienetwerk dat was opgezet door miljardair Jeffrey Epstein, destijds een goede vriend van de prins. Epstein is in 2008 veroordeeld voor seks met minderjarige meisjes en heeft zijn straf uitgezeten. In de nasleep van de rechtszaak hebben de slachtoffers namen genoemd van andere rijke, beroemde mannen aan wie Epstein zijn meisjes 'uitleende'. En zo komt Andrew in beeld. Hij zou zich drie keer aan Virginia vergrepen hebben: in New York, in Londen en op een Caribisch privé-eiland van Epstein.

Sarah Ferguson, de ex van de prins, noemt de verhalen lariekoek. Andrew is 'de beste man ter wereld', zei ze in Verbier waar ze samen met hem en hun dochter Eugenie van de sneeuw had willen genieten. En tja, Viriginia's verhaal boette wel wat in aan geloofwaardig toen haar vader de pers vertelde dat zijn dochter destijds aan koningin Elizabeth is voorgesteld. Maar zoals gezegd: er gebeuren wel gekkere dingen.

De kans dat prins Andrew ooit zal worden aangeklaagd voor dit vermeende misbruik lijkt klein. Wel wil Virginia, inmiddels getrouwd en moeder van drie kinderen, een boek schrijven over die donkere periode in haar leven. Deze affaire is nog lang niet over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden