Tabblad

Wie verslaat Taylor Swift? Nou, een Angolese met een mannelijke harem

Taylor SwiftBeeld AP

Wie volgen we deze week op sociale media? Twitteraar @Xnulz die na een tweet over Taylor Swift een geschiedenislesje kreeg in sterke vrouwen.

Het leek zo’n onschuldige vraag. Een maand geleden zette twitteraar @Xnulz, vermoedelijk een grote Taylor Swift fan, een tweet online waarin hij zijn volgers uitdaagde iemand te vinden die beter was dan zijn idool. “Noem één vrouw die beter is dan haar”, schreef hij.

En dat heeft hij geweten. Deze week stroomden ineens massaal antwoorden binnen die hem vertelden over allerlei sterke vrouwen, zogenoemde ‘bad bitches’, uit de geschiedenis, zoals Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks en schrijfster Virginia Woolf.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Maar het bleef niet bij bekende historische figuren. Ook onbekendere heldinnen werden in de schijnwerpers gezet. Van Jeanne de Clisson, een Bretonse edelvrouw die piraat werd nadat de Franse koning haar man had gedood: “Uit wraak voer zij dertien jaar lang over zee en vermoordde alle Franse bemanningsleden die ze tegenkwam”, tot de Poolse ballerina Francesca Mann: “Terwijl ze naar de gaskamer werd geleid, stal ze het geweer van een Nazi, schoot ze hem neer, en zorgde ze ervoor dat haar vrouwelijke medegevangenen in opstand kwamen.” 

Een andere twitteraar had bewondering voor de Angolese koningin Nzinga Mbande die in de zeventiende eeuw opstanden tegen Portugese slavendrijvers organiseerde en in haar privéleven een mannelijk harem had.

Anderen zochten het dichter bij huis en vertelden over hun moeders, oma's of partners. “Mijn vrouw kreeg weeën terwijl ze een patiënt aan het opereren was. Tussen haar weeën door heeft ze die operatie voltooid”, schreef Rob F. “Mijn oma heeft zes kinderen opgevoed, van wie er maar één haar biologische kind was. En ze heeft twee keer borstkanker overleefd”, schreef Richard Jensen.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Maar Twitter zou Twitter niet zijn als er ook een paar grappig bedoelde suggesties voorbij kwamen. Zo beweerde iemand dat zelfs animatiefiguur Moana een veel sterkere vrouw is dan Swift. “Ze liet op haar zestiende alles achter zich in de hoop haar eiland te redden van hongersnood en rampspoed. En dat allemaal op blote voeten.”

Zelfs een medewerkster van een fastfoodketen werd door een twitteraar in het zonnetje gezet. “Een serveerster bij Wendy’s gaf me extra kipnuggets omdat het haar laatste werkdag was.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden