Column

Wie verlost Westrik van deze kwelling?

Merel Westrik Beeld ANP

Een bloem wordt in de knop gebroken, elke avond, live op Nederland 3. Tegen een decor dat nog het meest wegheeft van een suikerspin-tent zit een vrouw die alles mee heeft: stem, uitstraling en charme. Ze is het type dat het uitstekend doet in het lichtere genre, zoals 'Vandaag de dag', haar WNL-ontbijtprogramma. Maar niet op primetime, waar het om snelheid gaat, interrumperen en journalistieke scherpte. "De euro is hartstikke mislukt", klaagt Wilders. Haar reactie: "Eèècht??"

Wie heeft bedacht om Merel Westrik in 'Half 8 live!' zo genadeloos voor de leeuwen te werpen? Matthijs van Nieuwkerk misschien, die haar ooit als tafeldame vroeg en wiens zendtijd ze nu tijdelijk opvult? Met komkommers die zelfs voor breedbeeld-tv te groot zijn? Willem Holleeder wordt Revu-columnist, is woensdag de opening. "Holleeder is een ras-Amsterdammer met prachtige anekdotes", legt Revu-hoofdredacteur Erik Noomen uit. "Het wordt heel leuk." Daarna een babbeltje met voetbalster Anouk Hoogendijk, die voor het eerst met Ajax heeft getraind. Was ook 'erg leuk'. Dan is er nog een mevrouw die vertelt over zeealgen met chemische reacties. "Als je nu gaat zwemmen, zie je een spoor van licht, een houseparty op zee." Vast ook leuk.

Volgt de onvermijdelijke zomerreportage. Verslaggever spoedt zich naar recreatieplas. Het water schittert. Zouden dat die chemische zee-algen zijn, denk ik nog? Of was dat alleen 's avonds? "Water, water, water, gaat dat niet vervelen?", verzucht de reporter filosofisch. "Nee, hoor, 't is juist leuk", zegt een meisje. Alweer leuk.

'Half 8 live!' is een WNL-programma zonder enige urgentie of verrassing. Een zomers opvullertje, vermoedelijk bedacht na een koortsige, van rosé doordrenkte nacht. "We zijn een experiment, hoor", riep Westrik woensdagavond tegen Wilfred Genee. Waarom hebben ze deze presentatrice niet wat in de luwte gehouden, totdat ze werkelijk toe is aan primetime? Wie verlost Merel Westrik van dit gedrocht, dat nog geen honderdduizend kijkers trekt?

En nu ik toch aan het bidden ben om verlossing, wie bevrijdt ons van die eeuwige Maarten van Rossem? Je kunt geen zender aanzetten of je ziet hem. Atheïst, maar wel op pad voor de EO, sporthater, maar graag aan tafel bij Genee. Overal voor in. Terwijl hij toch weinig mediagenieks heeft: deprimerend gekleed, humeurige blik en snerpende stem.

Nu is Van Rossem weer jurylid bij 'De slimste mens', een opgewarmde prak die eerst door Talpa en RTL 4 op het vuur is gezet en nu wordt opgediend door de NCRV. Het is een quiz met een 'knipoog', een woord dat meestal een totaal gebrek aan creativiteit moet maskeren. Zo zouden ze 'Half 8 live!' ook kunnen noemen: primetime-show met knipoog. Waar zou die knipoog zitten bij 'De slimste mens'? In de presentatie van Philip Freriks? Dat hij vraagt: "Wat is een synoniem voor vagina?" Dat Annemarie Jung dan antwoordt: "Poes." Waarop Freriks jubelt: "Poes is goed!"

Zou dat de knipoog zijn van dit NCRV-product? Nou ja, waar die ook zit, in elk geval niet bij Van Rossem, want die bromt alleen maar voor zich uit. Als Merel Westrik zo'n voorkomen had, was ze nooit op de buis gekomen. En zeker niet op vier zenders tegelijk. Maar bij mannen kan dat allemaal. Da's Hilversum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden