null Beeld

Smaak van de chefCaresse Spapens & Nick Smith

Wie tot rust wil komen moet bij Tootje zijn, en daar sluit ook de menukaart op aan: veel keus is er niet

Caresse Spapens (28) opende met haar vriend Nick Smith (29) Tootje in Leiden, waar je terechtkunt voor ontbijt en lunch.

Catrien Spijkerman

Wat kunnen we verwachten?

Spapens: “Tootje is een plek waar je jezelf even op pauze kunt zetten. Er staat rustige muziek op, je kunt er met een krantje zitten, de spelletjes staan klaar. Het is klein en intiem en we komen niet de hele tijd aan je tafel vragen of je nog iets wilt. We hebben maar een paar dingen op de kaart: twee broodjes, twee ontbijtbowls en een soepje.”

Smith: “We dachten: we kunnen beter een paar gerechten bieden en daar dan héél goed in worden. Dan breiden we later uit.”

Spapens: “Je krijgt ruime porties, zodat je een voldaan gevoel hebt.”

Hoe kwamen jullie op het idee?

Spapens: “Ik werkte in de reclas­sering en had altijd de droom een eigen tent te openen, ik heb ook zeven jaar in een strandtent gewerkt.”

Smith: “Ik ben mijn master lucht- en ruimtevaarttechniek aan het afronden en zal niet voor altijd in de keuken staan, maar ik heb een passie voor koken. Als student vond ik het een uitdaging om met de weinige middelen in de koelkast iets moois te maken.”

Spapens: “Leiden is een studentenstad, wij hebben hier zelf gestudeerd en onze hele vriendengroep woont hier. We weten zelf goed waar je zin in hebt op een zondagochtend: een tentje waar je lekker kunt hangen en waar je speciaal terugkomt voor dat ene broodje. Zo’n plek wilde ik opzetten.”

Wat voor broodje is dat?

Spapens: “We hebben twee broodjes, die ­allebei heel populair zijn bij studenten. De ene is een caprese: tomaat, lekker veel buffelmozzarella en veel goeie basilicumpesto, op vers afgebakken bruin vloerbrood. ­Simpel, maar precies goed. De andere is de gesmashte avocado met chilivlokken en verse munt. Dat is ook een klassieker, maar wij geven er een eigen twist aan doordat we wat bieslookroom en granaatappelmelasse toevoegen.”

Smith: “Wij vinden het leuk om een ­onverwacht ingrediënt erbij te zoeken ­zodat een bijzondere combinatie ontstaat. We hebben een açaibowl met aardbeien en vegan granola, daar doen we pindakaas overheen. Huh, píndakaas? Ja! We ontdekten per toeval dat dat er superlekker bij is.”

Spapens: “Er komt ook nog een hangover-broodje, ik denk iets met kip.”

Wat kost het?

Een broodje kost 10,59 euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden