Wie tijdens ramadan eet, gaat een half jaar de cel in

Hetzelfde strand bij Rabat, gefotografeerd voor (links) en na het begin van de ramadam, de vastenmaand voor moslimsBeeld afp

Zes maanden cel. Dat is de straf die Sifa Elfakir (23) zou kunnen krijgen als hij het pak jus d'orange dat hij aan zijn lippen zet nu op straat leeg zou drinken. Het is ramadan en midden op de dag, dus mag hij als Marokkaan niet eten of drinken in het openbaar. Maar zelfs achter gesloten deuren is een niet-vastende Marokkaan niet veilig.

Elfakir is ex-moslim, maar niet tegen de islam. Net als veel leeftijdsgenoten kan hij zich niet meer vinden in het geloof, maar hij durft dat niet tegen zijn ouders te zeggen. Hij zou het verschrikkelijk vinden als ze erachter komen dat hun zoon eet tijdens de ramadan. Toch piekert hij er niet over om ook maar een dag te vasten. "En als er geen eten of drinken zou zijn, dan zou ik masturberen. Alles om het vasten te doorbreken."

Dat is niet zonder gevaar. Er is namelijk een wet die het Marokkanen verbiedt om tijdens de ramadan in het openbaar te eten. Wie dat toch doet riskeert zes maanden cel. Vlak voor de ramadan was die wet onderwerp van discussie. De Raad voor Ex-moslims pleitte ervoor de wet te schrappen. De oproep leidde tot een hoop commotie.

Politieteam
Imad Iddine Habib, oprichter van de Raad, ontving dagenlang dreigtelefoontjes. Er werd zelfs gediscussieerd over de inzet van een speciaal politieteam om etende Marokkanen op te sporen. In kranten barstte de discussie los over wat te doen met mensen als Elfakir en Habib.

In de eerste week van de ramadan werden vijf Marokkanen in Kenitra opgepakt wegens eten en drinken. Zij zijn inmiddels veroordeeld tot zes maanden cel.

Volgens Elfakir, die zelf overigens niet eet in het openbaar, wordt de wet misbruikt. Hoewel Marokkanen in eigen huis vrij zijn om te eten, heeft de politie het recht om invallen te doen en dat gebeurt. "Tegenstanders van het regime worden extra in de gaten gehouden en publiekelijk aan de schandpaal genageld als ze worden betrapt." De sociale gevolgen zijn enorm, want van alle misdaden is afvalligheid volgens veel Marokkanen toch de zwaarste.

Dat is voor Elfakir de reden om niet het risico te nemen opgepakt te worden door op straat te eten. Niet per se voor zichzelf, maar vooral voor zijn ouders. "Een ongelovige zoon, dat is in Marokko een grote schande. Zij zouden er ook voor gestraft worden. Ik houd van mijn ouders, dat wil ik ze niet aandoen." De gevangenis daarentegen vreest Elfakir niet. Integendeel. "Ik zou het een eer vinden als ik de cel in zou moeten omdat ik vecht voor de rechten van Marokkanen."

Fundament van de staat
Elfakir groeide op in het stadje Goulmima, in het oosten van Marokko. Met drie zussen, een broer en zijn ouders, beiden analfabeet. Tijdens zijn tienerjaren las hij over de geschiedenis van Marokko en over de islam. "Ik realiseerde me dat we van oorsprong geen moslims zijn. Ooit waren we joden, christenen, maar geen moslims. Nu moeten we allemaal moslim zijn." Hij kiest zijn woorden zorgvuldig. "De islam is geen geloof, het is een ideologie die wordt gebruikt om macht te behouden. Religie is een van de fundamenten van de staat. Als dat wegvalt, dan valt ook de macht weg."

Dat is volgens Elfakir de reden dat zo krampachtig wordt vastgehouden aan het verbod om te eten in het openbaar tijdens de ramadan. "Het is angst. Onze koning, Mohamed VI, is de baas van de gelovigen. Niet vasten is niet geloven en niet geloven is niet gehoorzamen aan de koning."

Dat probeert Elfakir uit te leggen aan vrienden die nog wel geloven. Hij hoopt dat Marokko op een dag een seculiere staat is en de beste manier om dat te bereiken is volgens hem door te praten. Dat is wat hij doet, en soms met succes: "Laatst werd een strenggelovige vriend boos op mij omdat ik in zijn bijzijn at. De dag erna kwam hij langs en hielp hij mij met koken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden