Wie stond het eerst op top Mount Everest?

Sir Edmund Hillary en zijn sherpagids Tenzing Norgay bereikten in 1953 als eersten de top van de Mount Everest. Of toch niet? Een team bergbeklimmers heeft vlakbij de top de vermeende stoffelijke resten gevonden van de Brit George Mallory. Hij is mogelijk de eerste die, samen met Andrew Irvine, de berg bedwong.

De twee Britten verdwenen in 1924. Ze waren de top tot op 274 meter genaderd, toen wolken hun aan het zicht van de andere leden van de expeditie onttrokken.

Zaterdag vonden de expeditieleden een bevroren lijk met kleding, waarin een label met de naam Mallory was genaaid. Zijn camera is nog niet gevonden. Met behulp van het fototoestel kan wellicht uitgevonden worden of Mallory voor of na het bereiken van de top is verongelukt.

Iets boven de plaats waar Mallory is gevonden, werd in 1933 al een ijsbijl aangetroffen die vermoedelijk van Irvine is geweest.

Volgens de expeditieleden die het lijk vonden was het niet moeilijk het te identificeren. Dankzij de droge lucht en de vorst verkeerde het stoffelijk overschot in uitstekende staat. ,,Toen we ons realiseerden dat het George Mallory was, waren we echt helemaal ondersteboven'', aldus Dave Hahn, een van de teamleden, op internet.

Het lichaam lag niet ver van het lijk van de Chinese bergbeklimmer Wang Hongbao, wiens gegevens het onderzoeksteam gebruikte om de Britten op te sporen. De Chinees had de Engelsman in 1975 gevonden. Twee dagen nadat Hongbao zijn ontdekking bekend had gemaakt, overleed hij in een lawine.

De expeditieleden hebben Mallory's lijk begraven. ,,We wilden hem niet storen, omdat hij daar al 75 jaar lag'', zei Hahn. ,,Maar tegelijkertijd dachten we dat we hem geen beter eerbetoon konden geven dan uit te zoeken of hij in 1924 de top heeft bereikt.''

De expeditie wordt gevolgd door het Amerikaanse televisieprogramma Nova en ook op een internetpagina (http://everest.mountainzone.com/99/north) is het verslag te volgen.

Sir Edmund Hillary (79) zei dat het raadsel wie de top nu als eerste heeft bereikt, misschien wel nooit opgelost wordt. De Nieuw-Zeelander zei het te accepteren als bewezen wordt dat de hoogste top ter wereld (8 848 kilometer) als eerste door Mallory is betreden. Maar zonder foto als bewijs kan de wereld er nooit zeker van zijn, aldus Hillary.

De zoon van Mallory, John, is opgelucht dat het lichaam is geïdentificeerd. ,,Maar ik denk niet dat deze vondst iets bewezen heeft. Volgens mij is de enige manier om een top te bereiken, dat je ook weer levend terugkeert. Het werk is slechts voor de helft gedaan als je niet meer naar beneden komt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden