Wie stemde op welke kandidaat?

Amerikanen staan in de rij in een stemlokaal in St. Louis. Beeld Photo News
Amerikanen staan in de rij in een stemlokaal in St. Louis.Beeld Photo News

Donald Trump heeft volgens exit-polls nog verrassend veel stemmen behaald onder latino's en Afro-Amerikanen, terwijl hij deze groepen tijdens zijn campagne fel bekritiseerde. Aan welke groepen hebben hij en Hillary Clinton hun stemmen verder te danken?

redactie

Veruit de meerderheid van de zwarte Amerikanen stemde gisteren op Clinton. Dat is niet zo'n verrassing, gezien de ongepolijste verleidingsmanoeuvres die Trump inzette om de stemmen van zwarte stemmers te winnen. "Jullie leven in armoede, jullie scholen zijn slecht, jullie hebben geen banen. Wat heb jullie in hemelsnaam te verliezen?", hield hij hen voor tijdens een campagnebijeenkomst.

Toch kreeg Trump nog 8 procent van hun stemmen, stelt CNN op basis van exit-polls, waarbij mensen buiten het stembureau worden opgewacht en gevraagd op wie ze hebben gestemd. Dat is zelfs meer dan Mitt Romney, die vier jaar geleden 7 procent van Afro-Amerikaanse stemmen kreeg. Bijna een derde van de latino's stemde ook op Trump, die Mexicanen eerder uitschold voor 'criminelen' en verkrachters.

Verandering

Trump kreeg wel minder stemmen onder zwarte vrouwen en latina's dan onder mannen uit deze groepen. Sowieso stemden de Amerikanen eerder op iemand van hun eigen geslacht. Van alle mannen stemde 54 procent op Trump en 41 procent op Clinton. Bij vrouwen is dit juist omgekeerd.

Volgens exit-polls van de New York Times had Trump onder meer een grote voorsprong onder militairen, getrouwde Amerikanen en laagopgeleiden. Ook onder verschillende religies zijn grote verschillen te zien. Protestanten en katholieken hadden een voorkeur voor Trump, terwijl joden en ongelovigen liever op Clinton stemden.

Clinton kreeg verder veel stemmen onder hoogopgeleiden, stedelingen en homo's en lesbiennes. Ook Amerikanen met een laag inkomen stemden vooral op Clinton.

In de exit-polls werd behalve naar bevolkingsgroepen ook gekeken naar de onderwerpen die voor de stemmers belangrijk waren. Amerikanen voor wie het buitenlandbeleid het belangrijkste is, stemden vooral op Clinton. Maar van de mensen die immigratie het belangrijkste vonden, stemde 64 procent op Trump.

Verder hecht de Clinton-aanhang vooral waarde aan een president die de nodige ervaring heeft, terwijl 83 procent van de Trump-supporters het belangrijker vindt dat hun kandidaat kan zorgen voor de verandering die volgens hen nodig is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden