Commentaar

Wie slechts destructie nastreeft, maalt niet om de onschuldige doden die daarbij vallen

Omwonenden van een van de getroffen kerken in Sri Lanka. Beeld Reuters

Terreur heeft als doel angst te zaaien, chaos te creëren, een samenleving te ontregelen. De serie gruwelijke aanslagen in Sri Lanka op Paaszondag lijkt daarbij niet alleen gericht op het vernietigen van de delicate religieuze balans in dat land zelf, maar ook een boodschap aan christenen in de rest van Zuid-Azië en zelfs wereldwijd. 

Wie kerken treft midden in de belangrijkste feestperiode van het jaar, toont niet alleen een diepe minachting voor het menselijk leven, maar hoopt op verreikende gevolgen.

Kerken zijn helaas geregeld doelwit van terreuraanslagen, de afgelopen jaren onder meer in Indonesië, de  Filippijnen, Pakistan en Egypte. Met bijna driehonderd doden en een veelvoud aan gewonden was dit een van de dodelijkste terreuracties van de afgelopen jaren. De bedenkers ervan worden gezocht in islamitische kring, mogelijk een lokale groep extremisten gesteund door een regionaal of internationaal netwerk. Het gecoördineerde karakter van de aanslagen versterkt dat vermoeden: het roept herinneringen op aan terreur in de afgelopen decennia van bijvoorbeeld Al-Qaida of het Indonesische Jamaah Islamiyah.

Verstandige reactie

Ook toerisme was het doelwit, zoals extremisten in tal van landen geregeld hotels of vliegvelden uitkiezen om bommen te laten afgaan. Het treffen van buitenlanders was vermoedelijk de directe wens, het ontregelen van de economie het grotere belang. Wie slechts destructie nastreeft, maalt niet om de onschuldige doden die daarbij vallen – velen waren lokale werknemers.

Het is belangrijk te beseffen dat terreurorganisaties zelden de vernietiging van de samenleving bereiken die ze nastreven. Wat dat aangaat, reageerden de Sri Lankaanse autoriteiten verstandig. Ze riepen de bevolking op de religieuze rust te bewaren en geen voorbarige conclusies te trekken, en ze sloten in de strijd tegen nepnieuws de sociale media af. Dat is – tijdelijk – een begrijpelijke maatregel in een land dat een decennialange burgeroorlog vers in het geheugen heeft.

Maar van Sri Lankanen, en ook van leiders in de rest van Zuid-Azië en zelfs wereldwijd, wordt wel een enorm incasseringsvermogen gevraagd. Gezien de wijze waarop religieuze minderheden en gematigden in heel Zuid-Azië en het Midden-Oosten onder vuur liggen, valt bovendien te vrezen dat er meer sektarisch geweld zal volgen – tegen christenen, maar ook tegen moslims. Het verlangen naar wraak of naar extreme veiligheidsmaatregelen is begrijpelijkerwijs sterk. Het zal een enorme krachtsinspanning vergen na deze gruwelijke misdaad om te rouwen en de woede te uiten, zonder de tegenreactie in gang te zetten die het doel van de terroristen juist dichterbij brengt.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees meer nieuws over de aanslagen in Sri Lanka in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden