'Wie scheidt helpt zijn kind de vernieling in'

AMSTERDAM - Wil Chili soms zijn kinderen aan de drank helpen, aan de drugs brengen, de criminaliteit injagen en laten verworden tot notoire leugenaars?!

De Chileense kerk haalt deze dagen alles uit de kast in een campagne tegen een nieuwe wet die scheidingen mogelijk maakt. Onderzoekscijfers tonen het aan: onder kinderen met gescheiden ouders drinkt 5,2 procent te veel, tegenover 1,1 procent van de kinderen binnen een huwelijk. Ook gebruiken kinderen uit een gebroken familie meer marihuana -35,3 tegenover 19,9 procent- en cocaïne (5,2 tegenover 2,8 procent) én liegen ze vaker over belangrijke dingen (18,5 tegenover 11,6 procent), zo meldt de kerk in televisiespotjes die in Chili voor veel ophef zorgen.

,,Dit is een intimidatiecampagne die terreur zaait onder de bevolking'', reageerde Cecilia Pérez, de regeringsfuncionaris belast met vrouwenzaken. Het is nodig om de publieke opinie wakker te schudden, zo verdedigde cardinaal Francisco Javier Errázuriz de campagne, die zijn cijfers ontleent aan onderzoek van de Heritage Foundation, een conservatieve Amerikaanse denktank.

Chili is het laatste land in Noord- en Zuid-Amerika waar het nog niet mogelijk is een huwelijk door middel van scheiding te ontbinden. Sinds het einde van de dictatuur in 1990 zijn vier pogingen tot wijziging van de oude huwelijkswet van 1884 gestrand. Een maand geleden ging de Senaat uiteindelijk toch akkoord, na zeven woelige en door betogingen verstoorde overlegsessies. Het parlement had al in 1997 voor verandering gestemd.

Een grote slag is verloren, zo stellen kerkfunctionarissen, die er nu naar streven de nieuwe scheidingswet zo beperkt mogelijk te houden. Een senaatscommissie behandelt de komende week de nieuwe regeling van artikel tot artikel. Dan valt er nog wel wat binnen te slepen, hopen de kerk en haar medestanders in de rechtse UDI-partij. Zij streven onder meer naar verplichte bemiddeling en wachttijden tot vijf jaar voordat een scheiding kan worden uitgesproken. Ook willen ze dat echtelieden mogen vastleggen dat scheiding in hún huwelijk géén optie is, iets waar minister Insulza van binnenlandse zaken zeer op tegen is: ,,Niemand moet papieren tekenen die hem of haar voor het hele leven rechten ontnemen.''

Voorvechters van het scheidingsrecht vrezen dat alle discussie zal leiden tot een onwerkbare wet, waardoor de Chilenen toch weer moet terugvallen op oude juridische trucs om onder een ongelukkig huwelijk uit te komen. De favoriet: nietigverklaring van het huwelijk wegens vormfouten. Chileense echtelieden bouwen die optie soms al voorzichtigheidshalve in. Ze geven op hun huwelijksdag een verkeerd woonadres op, of vragen een getuige een schrijffout te maken in zijn naam. Op grond van zulke fouten kunnen rechters altijd nietigverklaring uitspreken, iets wat ook 5000 keer per jaar gebeurt. Ook een huwelijk van president Ricardo Lagos werd nietigverklaard wegens vormfouten.

Beperkt of niet, als de nieuwe wet opnieuw naar het parlement is geweest en volgend jaar in werking treedt, wordt een vloedgolf aan scheidingen verwacht. En daarna mogelijk ook een golfje aan huwelijken. Mede omdat 'ja' onherroepelijk was, is in Chili het aantal trouwerijen de afgelopen tien jaar sterk teruggelopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden