Wie ontdekt het regiotalent als de regioscout ontslagen is?

De tennisbond wil meer vechtlust zien bij jonge talenten. Ze moeten weer leren knokken. Daarom wordt de jeugdopleiding op dit moment rigoureus veranderd. Beter gezegd: de jeugdopleiding verdwijnt. Voortaan moeten tennisscholen zelf zorgen voor de opleiding van jong talent. Pas als spelers oud genoeg zijn voor Jong Oranje, vanaf zestien jaar, komen ze bij de bond terecht.

Verbetering door verdwijning. Het klinkt raar. En dat is het ook, zegt Flip van Betuw. De voormalig coach van Raemon Sluiter en directeur van vier tennisacademies in Rotterdam, Limburg, Spijkenisse en Breda denkt dat de KNLTB beter de regie in eigen hand kan houden. "De bond kan ouders een neutraal advies geven over de plek waar hun kind het beste af is", zegt Van Betuw. Tennisscholen kunnen dat volgens hem niet omdat die er belang bij hebben om toppers bij zich te houden. Dat levert immers meer inkomsten op.

Daar is aan gedacht, zegt Erik Poel, algemeen directeur bij de bond. Om dat probleem tegen te gaan wordt een soort 'KNLTB-stempel' in het leven geroepen. Dat keurmerk wordt alleen gegeven aan scholen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. "Denk bijvoorbeeld aan een fitnessprogramma en mentale ondersteuning", zegt Poel. Op de website van de bond kunnen ouders in de toekomst zien bij welke school hun getalenteerde kind het beste af is.

Juist die grotere invloed van ouders vindt Van Betuw een slechte ontwikkeling. De coach ziet dat trainers tegenwoordig minder uitgesproken zijn, omdat ze bang zijn hun goede klant te verliezen. Omdat er in de afgelopen jaren een wildgroei is ontstaan aan tennisscholen, kunnen kinderen tegenwoordig bij jan en alleman terecht. "Er staat zo een ander te wachten op de parkeerplaats om even te praten. Als de bond de handen er nog verder vanaf trekt, wordt het helemaal het wilde westen. Daar helpt een keurmerk echt niet tegen."

Trainers die pappen en nathouden, juist daar wil de bond vanaf. Toch denkt Poel dat de scholen prima zelf meer fanatisme kunnen creëren bij de Nederlandse jeugd. Om de kwaliteit van trainers te waarborgen moet er een educatiesysteem komen waarin coaches vaker worden gekeurd. "Nu is het zo dat trainers die in 1973 hun licentie hebben gehaald nog steeds les mogen geven", zegt Poel. Bijscholing moet dat tegengaan.

Tot dit jaar konden talloze toptennissers in spé vanaf een leeftijd van zes jaar bij de bond trainen. Die trainingen zijn nu allemaal gestopt. Wel zijn kleinere groepen met de grootste talenten vanaf twaalf jaar één of twee keer per week welkom op het nationaal trainingscentrum in Almere. Omdat een grote sponsor ontbreekt en het ledenaantal van de bond ten opzichte van vorig jaar met drie procent is afgenomen, was de bezuiniging onvermijdelijk.

De acht regioscouts en -coaches van de bond, die nu nog bij de clubs in verschillende regio's talenten trainen en scouten, verliezen daarom binnenkort hun baan. Van Betuw vreest dat een enorme schat aan kennis verloren gaat. Vooral voor de ontwikkeling van jonge talenten op de basisschoolleeftijd is hij bang. "De regiocoaches zijn juist belangrijk voor de allerjongsten. Zij zien erop toe dat ouders hun kind niet te veel pushen. Als niemand daar toezicht op houdt, gaat het de verkeerde kant op."

Van Betuw denkt dat talenten die in gebieden wonen waar minder sterk getennist wordt op deze manier sneller buiten de boot vallen, omdat ze niet meer worden gescout. "Wie brengt ze nu in aanraking met prestatie-tennis", vraagt hij zich af. "Het is een utopie om te denken dat de scholen dat zelf kunnen. Als dit doorgaat dreigt de kweekvijver van talent volledig leeg te lopen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden