Wie neemt het stokje over?

Na het vertrek van Jack van Gelder en het pensioen van Mart Smeets is de nieuwe generatie sportpresentatoren bij de NOS aan de beurt. Zijn zij in staat de coryfeeën te vervangen of moeten ze dat vooral niet proberen?

In mijn tijd...", begon Mart Smeets zijn tirade. Die woorden konden niet veel goeds betekenen, moet NOS-collega Tom Egbers hebben geweten. Hij had zojuist live vanuit het WK voetbal in Brazilië een minutenlang verhaal gehouden in het programma 'Studio Brasil' zonder enig nieuws te melden. Daarmee stond hij voor paal, vond Smeets. "In mijn tijd zou mijn chef Bob Spaak me op mijn donder hebben gegeven als ik met gebakken lucht aankwam", sneerde hij.

Egbers mompelde als reactie iets over het leven in een ander journalistiek tijdperk. Maar zie daar, de botsing tussen twee generaties sportjournalisten.

Nu Jack van Gelder, het gezicht van het zondagavondprogramma 'Studio Voetbal', vorige week bekendmaakte dat hij na de zomer overstapt van de NOS naar Sport 1, en lopende Tour de France-encyclopedie Mart Smeets echt met pensioen is, is het de beurt aan de jonge generatie gezichten van NOS Sport. Wat kunnen we verwachten van deze presentatoren die in een 'nieuw journalistiek tijdperk' zeggen te leven? En zijn ze klaar om de coryfeeën te vervangen?

Grofweg kun je de opvolgers in twee groepen opdelen. Je hebt de echt nieuwe gezichten, die door de NOS net zijn gepromoveerd van het alleen mogen presenteren van het sportnieuws in de middag naar de programma's rond grote sportevenementen. Denk aan Gert van 't Hof, Rivkah op het Veld en Sjoerd van Ramshorst. En je hebt de presentatoren die al best een tijdje meelopen - Dione de Graaff, Henry Schut, Jeroen Stomphorst en Tom Egbers. Niet echt meer nieuwelingen, maar door het vertrek van Van Gelder en Smeets ligt de weg voor hen nu open.

Ego's

De afgelopen jaren schuwden Smeets en Van Gelder de kritiek op hun jongere collega's niet. Zo praat Smeets graag laatdunkend over presentatoren die een autocue nodig hebben om hun verhaal te vertellen. En liet Van Gelder zich in een interview eens ontvallen dat de jongere generatie aan gemakzucht lijdt en qualitytime wenst met hen gezin. En je moet niet denken dat hij dat veel heeft gehad.

Andersom kwam er trouwens ook kritiek. "Ik wil mezelf niet transformeren in Mart", zei Dione de Graaff in de Vara-gids aan de vooravond van het nieuwe programma rond de Ronde van Frankrijk dat zij deze zomer presenteerde: 'Studio Tour'. "Ik ga ook nooit zo uitgesproken als hij worden, dat zit niet in me. Voor een presentator is het goed, vind ik, om niet al te veel op te vallen. Je moet informatie overbrengen, de boel aan elkaar praten. Het gaat om de sport en niet om mij."

Als presentator niet te veel opvallen. Dat is een houding die Van Gelder en Smeets niet kennen. Beide mannen drukten met hun ego's een flinke stempel op hun programma's. Sommige kijkers zullen daarom opgelucht zijn dat ze vertrekken - juist dat geeft beide mannen ook hun irritatiefactor. Maar het ontbreken van sterke persoonlijkheden kan ook een probleem opleveren. Om maar een voorbeeld te noemen: wie gaat vader en zoon Jan en Youri Mulder weerwoord bieden in Studio Voetbal als Van Gelder niet aan het tafelhoofd zit? Wie weet de feitjes over de Tour van 1980 moeiteloos op te rakelen?

Jaap Stalenburg, communicatiestrateeg en columnist bij Helden en SportNext, vreest het ergste. "Ik zie toekomst voor twee type sportjournalisten. Degene die vooral goed is in het snelle nieuws en dat brengt zodra het er is. Wat dat betreft zit het wel goed bij de NOS. Het tweede type is de verhalenverteller. Die weten wat er speelt, die zijn het collectieve sportgeheugen van Nederland. Die kunnen meer dan het keurig voorlezen van de autocue."

Afgezien van 'Andere Tijden Sport' mist Stalenburg dat bij de NOS. En dat verwijt hij de omroep: die had jaren geleden al moeten beginnen met het opleiden van de opvolgers van Smeets en Van Gelder. "Verhalen kunnen vertellen, de kennis over de sport; dat moet rijpen, zoals goede wijn moet rijpen. Had Gert van 't Hof twee jaar de tijd gegeven om naar de Tour te gaan, had hem laten eten met Joop Zoetemelk, die hem kan vertellen hoe het vroeger was, had hem gekoppeld aan een ervaren collega die hem de trucjes kan leren."

Innovatief

Natuurlijk heeft de jonge generatie nog niet de statuur van Smeets of Van Gelder, zegt Ton Bennink, docent journalistiek aan de Fontys Hogeschool Tilburg en betrokken bij de cursus sportjournalistiek. Dat kost tijd. Autoriteit moet je verdienen. En Bennink heeft er alle vertrouwen in dat dat wel goed komt met de jonkies van NOS Sport. "Als ik iets zie bij de jonge generatie journalisten en bij mijn studenten, dan is het dat ze innovatief zijn. Ze durven meer te experimenten, doen aan data-journalistiek."

En ze zijn uitermate gemotiveerd, vindt hij. "Deze generatie moet er juist veel harder voor knokken. Vroeger rolde je nog in het vak, tegenwoordig is de concurrentie in de journalistiek zo groot dat je harder moet werken dan ooit."

Daarbij nemen ze hun vak zeer serieus, denkt hij. Dat komt doordat sportverslaggeving in haar geheel serieuzer wordt genomen dan vroeger. Wellicht dat de jongere generatie om die reden meer focust op de inhoud en op het nieuws en alles eromheen, de sfeer en de romantiek, minder belangrijk wordt, aldus Bennink. Wie afgelopen weken naar de NOS-programmering rond de Tour de France heeft gekeken, moet dat ook opgevallen zijn. Een programma op de inhoud, dat volgens critici de sfeer van de Tour en Frankrijk miste.

Die nieuwe zakelijkheid van de jongere generatie verandert de programma's. Niet iedereen zal dat waarderen. Jaap Stalenburg vreest dat er kijkers zijn die naar concurrenten vertrekken als de NOS volgend jaar tijdens de Tour niet met een typisch praatprogramma komt. Daarom is zijn advies: kies voor een tussenstap. "Trek Wilfried de Jong aan, of Rick Nieman. Dat zijn mannen die van wielrennen houden, die verhalen kunnen vertellen. Daar is behoefte aan." Bovendien geeft het de jonge generatie sportgezichten van de NOS de kans om nog even rustig te liggen rijpen.

De gezichten van NOS Sport

Gert van 't Hof

Toen hij op 17-jarige leeftijd naar de School voor Journalistiek ging, wist hij al: ik wil bij 'Studio Sport' werken. Hij kwam er met een omweg - eerst werkte hij nog bij het Brabants Nieuwsblad en Radio Rijnmond en richtte hij zijn eigen productiebedrijf op - maar in 2013 kwam zijn droom uit en begon hij bij 'NOS Sport'. Zijn eerste echt grote klus kwam deze zomer: hij presenteerde samen met Dione de Graaff 'Studio Tour'.

Rivkah op het Veld

Begon op 17-jarige leeftijd met een bijbaantje achter de autocue van 'Studio Sport'. Daar kwam het besef dat ze de journalistiek in wilde. Ze deed de opleiding media & cultuur en werd via redactie-assistent, regieassistent en verslaggever bij 'NOS Headlines', uiteindelijk eind 2012 aangenomen als presentator van 'Studio Sport'.

Henry Schut

Hij werkt al sinds 1999 bij 'Studio Sport'. Eerst als beeldredacteur, later als voice over. En sinds de zomer van 2005 als presentator. Hij zette zichzelf de afgelopen jaren vooral op de kaart met programma's rond het wereldkampioenschap voetbal. Zo was hij vorig jaar het gezicht van 'Studio Brasil'.

Dione de Graaff

Begon haar carrière bij Omroep Amersfoort, en werd na een stage aangenomen bij 'Studio Sport'. Sinds 1995 is ze een van de vaste presentatoren. Ze versloeg verschillende grote sportevenementen en was afgelopen Tour de France naast Gert van 't Hof te zien in het programma 'Studio Tour'.

Tom Egbers

Hij deed in de jaren tachtig de School voor Journalistiek en werd in 1984 aangenomen bij 'Studio Sport' als presentator. Na een uitstapje naar Veronica, kwam hij terug bij de NOS, waar hij vooral te zien is als verslaggever en presentator rond voetbal: van de Champions League tot het Nederlands elftal. Bij 'Studio Voetbal' vervangt hij soms Jack van Gelder.

Sjoerd van Ramshorst

Deed de studie media & cultuur en begon in 2010 als beeldredacteur op de sportredactie van de NOS. In 2012 werd hij samen met Rivkah op het Veld geselecteerd om voor de camera plaats te nemen. Hij presenteerde eerst vooral het sportnieuws in de middagjournaals, maar heeft inmiddels ook de presentatie van grote sportevenementen op zijn naam staan, waaronder de Olympische Winterspelen in 2014.

Jeroen Stomphorst

Hij begon zijn journalistieke carrière bij radio 3FM. Nog steeds is hij regelmatig op de radio te horen in 'Langs de Lijn' op Radio 1, maar sinds de zomer van 2005 verschijnt hij ook op tv als één van de presentatoren van Studio Sport. Daarnaast is hij te zien in programma's rond grote sportevenementen, waaronder de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden