'Wie naar Mars gaat, behoort tot de uitverkorenen'

Zonsopkomst op MarsBeeld ap

Wat bezielt een mens om het leven op aarde vaarwel te zeggen en een enkele reis te boeken naar Mars? Heel uitzonderlijk is dat idee niet: afgelopen zomer meldden zich meer dan 200.000 mensen aan voor dit project van Mars One. Vorige week maakte de organisatie de namen bekend van 1058 gelukkigen die zijn geselecteerd voor de tweede ronde. Daar zitten drie Nederlanders bij, onder wie de negentienjarige Merlijn Führhop, student wis- en natuurkunde aan de Victoria University van Wellington, Nieuw-Zeeland. "Het lijkt me geweldig een van de uitverkorenen te zijn."

Waarom heb je je opgegeven? Waarom wil je naar Mars?
"Ik zie dit project als een nieuwe stap van de mensheid. Het is een missie zoals ook de grote ontdekkingsreizigers ondernamen. Op zoek naar nieuwe werelden. Dit wordt een uitbreiding van onze bestaansgrond. Letterlijk, de mens gaat nieuwe planeten bewonen."

Het wordt wel een missie voor altijd. Er is geen weg terug. Vind je het niet moeilijk om je vrienden of familie nooit meer te zien?
"Het leven gaat gewoon door, hoor. Ik zit dan wel daar, maar houd contact met iedereen op aarde. En mijn ouders steunen me. Ze willen dat ik doe wat ik wil doen. Dat vond ik wel verrassend; ze zien mij dan immers nooit meer. Verder heb ik het nog niet veel rondverteld."

Je geeft ook het leven op aarde op.
"Ik weet niet goed hoe ik dat moet uitleggen. Natuurlijk, ik verlies hier wel iets door aan die reis mee te doen. Maar wat ik opgeef, is iets wat zeven miljard mensen bezitten. Wat ik ervoor terugkrijg, zullen maar een paar mensen hebben. Ik zal tot de uitverkorenen behoren, en dat heb ik er wel voor over."

Enig idee waarom ze jou zouden willen hebben?
"Nee. Voor de sollicitatieprocedure moest iedereen een kort filmpje insturen. Daarin moest je aangeven wie je bent, waarom je dit wilt en waarom je denkt dat je er geschikt voor bent. Op grond daarvan ben ik geselecteerd. Maar ik ben er nog lang niet. Er volgen nog allerlei medische keuringen, fysieke en psychische tests. Uiteindelijk blijven er 24 kandidaten over, die over tien jaar zouden moeten vertrekken."

Denk je dat je tegen de eenzaamheid kunt? Je zit voor de rest van je leven met een paar mensen opgescheept.
"Daar heb ik wel een beetje ervaring mee. We hebben drie jaar lang met ons gezin op een zeilboot rondgezworven over de wereldzeeën. Dat was een oude wens van mijn vader. Uiteindelijk zijn we in Nieuw-Zeeland neergestreken, waar we een huis hebben gekocht. Ik geef toe, dat was met familie. Dat is anders, maar ik kan goed met anderen opschieten. Ik ben niet iemand die de confrontatie opzoekt. Ik ben wel chill."

Het kan natuurlijk ook misgaan. De helft van de missies naar Mars is tot nu toe mislukt. Ruimtesondes verdwenen van de radar of sloegen op de planeet te pletter.
"Is dat zo? Dat wist ik niet. Het is pas een week geleden dat ik hoorde dat ik een ronde verder ben. Eigenlijk begin ik er nu pas goed over na te denken."

 
Het is pas een week geleden dat ik hoorde dat ik een ronde verder ben. Eigenlijk begin ik er nu pas goed over na te denken
Beeld Trouw: SS | Bron: Mars-One.com

Opbouwraket wordt in 2018 gelanceerd

Vele wenkbrauwen gingen omhoog toen Bas Lansdorp in 2011 aankondigde dat hij mensen naar Mars wilde sturen. Niet omdat het een onmogelijke missie was. Technisch is het een kwestie van doorvliegen: naar de maan ben je in een paar dagen, een reis naar Mars duurt meer dan tweehonderd dagen.

De verbazing betrof de enkele reis. Voor een retourtje zouden de astronauten een extra brandstofvoorraad moeten meenemen of iets op Mars moeten aanmaken, en dat zit er voorlopig niet in. De uitverkorenen van Lansdorps project Mars One zouden het hun verdere leven op de rode planeet moeten zien te rooien en wie zou zich daarvoor lenen?

Gegadigden genoeg blijkt nu. En ook met de financiering van het project gaat het de goede kant op, zegt Lansdorp, die ruimtevaart studeerde aan de TU Delft.

Het idee is namelijk om van de selectieprocedure en de ruimtevlucht tv-programma's te maken die de benodigde 6 miljard dollar moeten opbrengen. "Vergelijk het met de Olympische Spelen. Die genereren ook de nodige tv-inkomsten. Ons programma over the next giant leap for mankind wordt ook een zoektocht naar de beste mensen."

Vorige maand zijn er contracten gesloten met raketbouwer Lockheed Martin en sindsdien is het echt gaan lopen. Twee internationale tv-studio's hebben interesse getoond en er zijn gesprekken gaande met een grote investeerder.

In 2018 gaat alles echt van start. Dan worden de eerste raketten gelanceerd met communicatiesatellieten, maar vooral met robotkarretjes die een basis op Mars moeten opbouwen. Pas als dit alles gereed is - een leefomgeving met voldoende water, voedsel en zuurstof - kan de eerste ploeg van vier astronauten vertrekken.

Dat lijkt een hachelijke onderneming: ongeveer de helft van de missies naar Mars faalde tot nu toe. Lansdorp laat zich daar niet door ontmoedigen.

"Die slechte statistiek is te wijten aan de vele Russische mislukkingen. De Amerikanen hebben een score van zeven op acht. Maar ook dat is nog lang niet genoeg. Wij sturen eerst acht onbemande missies naar Mars en pas als die allemaal naar verwachting verlopen en slagen, sturen we de eerste mensen."


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden