Wie naar het zuiden wil kan beter omrijden

Komend weekeinde begint de vakantietrek. Voor reizigers naar het zuiden wordt dat omrijden, want in Frankrijk en België werken ze aan de weg.

Van onze verslaggever

Op de ringweg van Antwerpen stonden de afgelopen week al lange files. De ring krijgt een uitgebreide opknapbeurt. Alle op- en afritten zijn daarom dicht en in beide richtingen blijven slechts twee versmalde rijstroken open. Door de opstoppingen heb je al op de E313 bij Hasselt en de E19 Breda richting Antwerpen kans op vertragingen. Wie dat wil voorkomen, kan omrijden via de Moerdijkbrug/Bergen op Zoom/Roosendaal (A17/A58/A4). Reizigers die juist de stad Antwerpen in willen, worden omgeleid via de Singel. Maar volgens het Nederlands ministerie van verkeer en waterstaat kun je beter de trein pakken. De werkzaamheden aan de Ring duren nog tot half september.

De hele maand juli wordt bovendien aan de Kennedytunnel gewerkt. Voertuigen breder dan twee meter, zoals vrachtwagens, bussen, caravans en aanhangwagens, mogen de tunnel niet in. Zij kunnen omrijden via de Liefkenshoektunnel.

Aan het wegdek van de Ardennenroute en de Route du Soleil, de snelweg naar de zon, wordt nog steeds gewerkt. De E25 en E411 is op vier plaatsen opengebroken -daar wordt het asfalt vervangen. Op die plaatsen is nog één rijstrook open. De banen zijn smaller dan normaal en er geldt een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur.

Reizigers doen er volgens de ANWB goed aan een alternatieve route te kiezen. Want ook in Noord-Frankrijk wordt aan de weg gewerkt. Van de A31 is bij Metz in beide richtingen maar één rijstrook open. Soms is de westelijke rondweg richting Luxemburg zelfs geheel afgesloten en wordt het verkeer omgeleid via de oostelijke rondweg. Bij Richemont, vlak voor Thionville, is de A31 richting Luxemburg tot eind september volledig afgesloten. Het verkeer wordt via de A30 geleid naar Longwy, en komt dan bij Arlon weer op de vertrouwde Ardennenroute.

Wie op de terugweg is uit Frankrijk kan daarom beter niet via Metz en Luxemburg rijden. Als alternatief adviseert de ANWB de route vanaf de Langres via Troyes en Reims over de A5 en A26.

Op zaterdag 30 juli kunnen reizigers Frankrijk beter helemaal mijden, vindt de Bond. Het is dan ' zwarte zaterdag': door vakantieverkeer is het hele land verstopt -files van 100 kilometer zijn dan geen uitzondering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden