Weblog

Wie moppert er toch over gratis stroom?

Duitsland keert nu veel steungelden uit voor zonne-energie. Maar als de steunperiode voorbij is, zullen deze panelen nog vele jaren nagenoeg zonder kosten stroom blijven leveren. Beeld ANP

De Duitse Energiewende blijft een geliefkoosd onderwerp voor criticasters: lekker grote getallen die je zo heerlijk eenzijdig over de bühne kunt slingeren. Maar straks lachen de Duitsers om het hardst over hun gratis stroom.

Recent werd ik weer eens gewezen op hoe 'dom' die Energiewende toch is. Op de site schwäbische.de staat een interview met Bjorn Lomborg, 'een vroegere milieuactivist', dat dankbaar wordt geciteerd door notrickszone.com (het oorspronkelijke artikel staat helaas achter een betaalmuur).

Kern van zijn boodschap: Duitsland heeft 100 miljard euro in de energiewende gestoken en daarmee de klimaatverandering welgeteld 37 uur uitgesteld. En daarbij wordt de stroom duurder waardoor de productie in Duitsland duurder wordt en banen in gevaar komen.

Of Lomborg een voormalige milieuactivist genoemd moet worden betwijfel ik. Wat Wikipedia over hem weet te vertellen schetst een ander beeld: van iemand die in 2001 een boek schreef, The Skeptical Environmentalist, dat hem een beschuldiging van wetenschappelijke fraude opleverde.

Veel banen
Die 100 miljard kloppen, aldus onder meer het Fraunhofer instituut. Maar één correct getal maakt nog geen kloppende som. Ik weet niet hoe hij aan 37 uur uitstel komt, dus dat laat ik in het midden. Wat ik wel weet is dat die 100 miljard aan uitgaven niet het hele verhaal zijn. Daar staan heel veel inkomsten tegenover. Van bedrijven die zonnepanelen of windmolens installeren bijvoorbeeld, en van bedrijven die onderdelen en grondstoffen voor zonnepanelen exporteren. Duitsland verdient daar goud aan, schreef ik eerder al eens.

Stroom nu goedkoper...
Dat de stroom duurder wordt, klopt deels: voor de consument zonder zonnepaneel of windmolen-aandeel. Maar niet voor 'Duitsland productieland'. Bedrijven die veel stroom gebruiken, betalen zo goed als geen bijdrage aan de Energiewende. En dankzij alle groene stroom is de prijs van stroom zonder die bijdrage de laatste jaren gedaald! Dus zijn veel bedrijven goedkoper uit dankzij de Energiewende. In de praktijk blijkt de Duitse economie het dan ook 'best aardig' te doen.

Triest voor al die consumenten die de rekening moeten betalen? Ja, maar... daar staan dus extra banen, direct in de groene-energiesector en indirect door de goedkope stroom voor grote bedrijven, tegenover.

En er is een kleine troost voor de toekomst. De toeslag op de stroomprijs die je als consument betaalt om de Energiewende te bekostigen, is eindig. Naarmate groene energie goedkoper wordt, hoeft er per kWh minder te worden bijgepast. En de steun loopt hoe dan ook maximaal 20 jaar.

.... en straks gratis
De steun begon in 2000, en in 2020, over vijf jaar, zullen de eerste zonnepanelen en windmolens het dus verder zonder die steun moeten stellen. Van windmolens weet ik niet hoe lang ze meegaan en hoeveel onderhoud ze vergen. Maar van zonnepanelen is bekend dat ze best 30 tot 40 jaar meekunnen, en weinig tot geen onderhoud vergen. Vanaf 2020 komt er in Duitsland dus steeds meer stroom op de markt die dan nagenoeg niets of echt niets kost.

Als Duitser zou ik dan een heel lange neus naar al die criticaster trekken.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden