Wie moet lopen met zijn troep zal afval beter scheiden

Het is goed voor het milieu om afval zoveel mogelijk te scheiden, in papier, gft en sinds enige tijd ook plastic. Maar vaak moeten mensen met hun plastic op pad, terwijl restafval - lekker makkelijk - thuis wordt opgehaald. Om goed gedrag nu eens een keer te belonen, introduceerde de gemeente Zwolle samen met afvalbedrijf Rova het 'omgekeerd inzamelen'. Plasticafval gaat thuis in de container, restafval moet worden weggebracht.

Deze omkering leidt tot meer ingezameld plastic en minder restafval, zo blijkt uit een eerste pilot in 2010 en 2011 in twee wijken. Kim van Dam van de gemeente Zwolle legt uit: "In 2010 nam de hoeveelheid ingezamelde plastic verpakkingen toe van 5 kilogram naar 15 en 25 kilogram per inwoner. De hoeveelheid restafval - voorheen gemiddeld 234 kilo per inwoner - nam af met 85 tot 61 kilo."

Een mooi resultaat, vindt Van Dam. Het opmerkelijke verschil tussen de toename in plastic afval en de afname in restafval, kan de gemeente echter niet verklaren.

"Misschien dat mensen ook beter gft-afval en papier zijn gaan scheiden, maar die afvalstromen zijn in de pilot niet gemeten."

Of de proef leidt tot minder verspilling, is dus niet duidelijk. Toch gaat heel Zwolle over op omgekeerd inzamelen. Ook Wageningen en Utrecht Lunetten zijn onlangs een proef gestart.

Vooralsnog is er geen plasticafval afgekeurd, en er zijn geen signalen dat restafval belandt op plekken waar het niet hoort. Zelfs de bewoners zijn positief, in elk geval 75 procent. Hoewel ze in eerste instantie niet graag met hun grijze zakken gaan lopen. Toch is dát juist de kern van het systeem, zegt Frans de Bruijn, die namens afvalinzamelaar ACV betrokken is bij de proef in Wageningen. "Mensen moeten het ook helemaal niet leuk vinden! Daardoor zijn ze juist gemotiveerd om het anders te gaan doen, en het afval beter te scheiden. Zo redden we veel waardevolle grondstoffen van de stort. Plastic, papier, gft: het is allemaal geld waard!"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden