Wie mag nog filmen hoe Trump zeventig kaarsjes uitblaast?

In India vierde een activistische groep alvast de verjaardag van Trump. Beeld Epa
In India vierde een activistische groep alvast de verjaardag van Trump.Beeld Epa

Donald Trump viert vandaag zijn zeventigste verjaardag, maar wie is erbij om te filmen of verslag te doen hoe hij de kaarsjes op de taart uitblaast? De Washington Post in ieder geval niet meer. Een van Amerika's grootse kranten werd door Trump op een zijspoor gemanoeuvreerd. Welke vrienden heeft de jarige job in de media nog over?

Trump kondigde zijn besluit over de Washington Post gisteren aan op Facebook. Volgens de Republikeinse presidentskandidaat heeft de 'oneerlijke en onoprechte' krant 'ongelooflijk inaccuraat' verslag gedaan van de campagne van de miljardair. "Een slecht verhaal is prima, maar het moet wel eerlijk zijn", liet Trump weten aan de Post. Van verslaggevers van de krant zijn inmiddels alle accreditaties ingetrokken.

Het besluit volgt op een artikel over Trumps reactie op de schietpartij in Orlando, afgelopen zondag. Trump riep president Obama op af te treden, omdat hij de terreurdaad niet als islamitisch extremisme aanduidde.

Volgens de krant bedoelde Trump daarmee te zeggen dat Obama sympathie heeft voor dergelijke acties. De krant verwees naar een interview van Trump bij Fox News, in het programma 'Fox and Friends'. Daarin vroeg host Steve Doocy naar de reden waarom Trump kort na de aanslag Obama opriep te vertrekken. "Hij snapt het niet of hij snapt het beter dan iedereen", aldus Trump. "Kijk jongens, onze leider is een man die niet sterk en slim is, of hij heeft iets anders in gedachten. (...) Er is iets aan de hand."

Journalisten van de Washington Post hadden bovenstaande citaten in vet gedrukt om hun punt te maken. Die insinuatie was voor Trump de druppel. Het feit dat de krant een legertje journalisten heeft opgetrommeld om een boek te schrijven over de miljardair, aangevuld met een stroom vragen van verslaggever en luis in de pels David Fahrenthold over een donatie aan veteranengroepen, had de relatie eerder namelijk al geen goed gedaan.

Marty Baron, de hoofdredacteur van de Washington Post, liet in een statement weten dat volgens hem Trump 'de vrije en onafhankelijke pers' verloochent. "Natuurlijk zal de krant doorgaan met berichten over Trump, op de manier zoals we dat altijd deden."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

De persruimte bij een speech van Trump Beeld Epa
De persruimte bij een speech van TrumpBeeld Epa

Geboycotte media
'Welcome to the club #bannedbytrump', twitterde de Huffington Post met gevoel voor humor aan de collega's van De Washington Post. Zij waren namelijk al veel eerder door Trump geboycot. Één opmerking ('Trump moet stoppen met zijn kandidatuur') is genoeg om Trump of zijn mediateam al op hun achterste benen te laten staan. Want, zo zei Trump vorige week nog maar eens, journalisten zijn 'oneerlijk, niet goed en behoren tot de groep slechtste mensen die ik ooit heb ontmoet'.

Journalisten van Politico en de Huffington Post hebben dat geweten. Zij werden van meerdere bijeenkomsten geweerd. Maar ook journalisten van Buzzfeed, Gawker, Daily Beast, National Review, Mother Jones, Des Moines Register (grootste krant in Iowa), Univision (Spaanstalig) en Union Leader zijn allemaal minstens een keer geweigerd op een bijeenkomst van Trump. Opmerkelijk, want het uitsluiten van journalist is normaal gesproken een rariteit.

Vaak hield het in dat ze niet werden toegelaten in de pershoek, die bij Trump heilig is. Zij die die zone verlieten om zich onder het publiek te mengen (journalisten van Reuters, Politico en de Huffington Post twitterden daarover), werden zonder pardon teruggestuurd de hoek in en kregen te verstaan dat ze mogelijk hun accreditatie konden verliezen.

Mediavrienden
Maar wie van de media mogen dan wel figuurlijk aanschuiven op het verjaardagsbanket van Trump? Fox News is een logische keuze en niet alleen omdat Trump in de al eerder genoemde 'Fox and Friends'-show mag verschijnen.

Waarschijnlijk wordt de nieuwszender namelijk gerepresenteerd door Megyn Kelly, de journaliste die vorig jaar in een social media-oorlog met Trump geraakte over denigrerende opmerkingen over vrouwen. In mei beloofde een interview tussen de twee vuurwerk, maar hoewel bijna iedereen Kelly al zag als bloed ruikende wolf, was ze een mak schaap dat zich meer afvroeg hoe Trump erbij zit als hij twittert dan waarom hij zei dat Kelly een 'bimbo' was. Sindsdien is de relatie tussen Kelly, Fox en Trump er, op een paar schimpscheuten na, een stuk beter op geworden.

Op het feestje van Trump zijn ook de rechtsgeoriënteerde nieuwsmedia welkom, die in de marge opereren maar Trump blijven steunen. Het platform Breitbart bijvoorbeeld, en dan met name politiek redacteur Matthew Boyle. "Dus, hoewel de hele wereld Trump aanviel met alles wat hij had, staat hij niet alleen nog rechtop, ook is hij de eerste kandidaat om de nominatie binnen te slepen", schreef hij drie maanden geleden.

Bovendien kreeg de Breitbart het voor elkaar om de voormalig president van Mexico, Vicente Fox, 'sorry' te laten zeggen voor uitspraken waarin hij Trump 'gek, egocentrisch en vies' noemde. Fox had die uitspraken gedaan nadat Trump een muur tussen Mexico en de VS had voorgesteld. "We will not pay for Trump's f**king wall", zei Fox destijds.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Media bereiden zich voor op een toespraak van Trump Beeld Epa
Media bereiden zich voor op een toespraak van TrumpBeeld Epa
Een still van de CNN fact check. Beeld YouTube, CNN
Een still van de CNN fact check.Beeld YouTube, CNN

Achterin de zaal
Van de genodigden die nog wel welkom zijn op Trumps feestje, maar een beetje achterin de zaal zitten, neemt CNN een belangrijke plaats in.

Trump maakte afspraken met vijf grote televisiestations over de cameraposities tijdens zijn speeches, waaronder ook CNN. Er mocht worden gefilmd, maar dan voornamelijk ingezoomd op het gezicht van Trump. Het publiek in beeld brengen werd uitdrukkelijk verboden.

CNN en Trump lijken vrienden, maar de zender valt niet compleet voor de mediatactiek van Trump. Vragen zijn kritisch (Trump wordt 23 keer gevraagd of hij een racist is) en de toon wordt serieuzer. Tijdens een item over Trump en kernwapens in Japan zette CNN achter de tekst: 'Trump: ik heb nooit gezegd dat Japan kernwapens moet hebben' de woorden: 'echt wel'.

Dat is precies waar Trump voor moet uitkijken, waarschuwden analisten. Het is Trump altijd gelukt de media te bespelen, maar nu hij presidentskandidaat is, worden de media een stuk vinniger - en scharen ze nieuws over de mediamagnaat niet langer onder het kopje 'entertainment', zoals de Huffington Post wel een tijdje deed. Al is een verjaardagsfeestje wellicht wel iets voor op de roddelpagina's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden