Wie mag Geert Wilders spelen?

Wie speelt het beste Geert Wilders? Twintig acteurs doen zaterdag auditie naar de ’meest begeerde bijrol van het seizoen’.

Gijs Scholten van Aschat, Hans Kesting, Jeroen Willems, Jan Jaap van der Wal, Hugo Koolschijn en Mustafa Duygulu en nog veertien acteurs strijden zaterdag om de rol van Geert Wilders. Het publiek bepaalt wie de rol krijgt.

Het personage Geert Wilders houdt een toespraak en zingt een lied in het achtste deel van theaterproject mightysociety, waarin consumentisme, verplatting en politiek populisme aan de kaak worden gesteld. Regisseur Eric de Vroedt: „Het wordt een anti-musical tegen Joop van den Ende en Geert Wilders.”

Van den Ende en Wilders? Wat hebben die met elkaar te maken?

„Joop heeft de weg geplaveid voor het populisme van Geert. Hij heeft ons vroeger André van Duin door de strot geduwd, miljoenen verdiend aan Big Brother en die vreselijke musicals. Hij is verantwoordelijk voor de verplatting van onze cultuur. Van entertainment is het een kleine stap naar het simplisme en populisme in de politiek.”

Hoewel het stuk ageert tegen Van den Ende en Wilders, die gezamenlijk het populisme vertegenwoordigen, komt de linkse elite er ook niet goed vanaf. Die slaagt er immers niet in daarop een antwoord te vinden.

De Vroedt: „In deze backstagecomedy vraagt Stage Entertainment, het bedrijf van Van den Ende, aan een groepje linkse theatermakers om een nieuw soort musical te komen maken. Ze willen iets heel radicaals doen, maar laten zich langzaam inpakken door het efficiënte musicalbedrijf. Het statement dat ze willen maken, verwatert, tot ze bijna aan de kant van het bedrijf staan. Ze gaan ’Ab Klinken’: twijfelen, nuanceren, de andere kant van de zaak zien. Tot ze niet meer weten waar ze tegen zijn Dat vind ik een belangrijk vraagstuk van deze tijd: wat stel je tegenover het populisme. Daar komen we tot nu toe niet goed uit. Dáár wilde ik een stuk over maken.”

Waarom nu weer focussen op Wilders? Krijgt hij al niet genoeg aandacht?

„Dat is waar. Maar als je hem wil bestrijden, kun je hem niet negeren. Met mightysociety wil ik reageren op politieke ontwikkelingen. Na deze verkiezingen voelde ik de verantwoordelijkheid om op hem te reageren. Maar de ’Ab Klink’ in mij vindt dat moeilijk. Ik voel schroom om er iets duidelijks tegenover te zetten. Ik ben te genuanceerd, te gemakzuchtig, te laf misschien ook. Ik zie dat door die houding het hele land populistischer wordt. Door onze gemakzucht worden Wilders' standpunten - Europa is een last, de veiligheid is een probleem - door iedereen een beetje overgenomen.”

Zo lijkt Wilders een manipulator. Maar is hij niet ook slachtoffer in dit geheel?

„Ik ben een paar keer naar PVV-bijeenkomsten geweest. Daar zag ik heel gewone mensen, die zweefden op een hype die ze zelf niet in de hand hadden. Er zat iets knulligs en amateuristisch in die bijeenkomsten. Wilders heeft dat ook. Hij blijft steeds hetzelfde zeggen; hij zit vast in een rol, die hij overigens met verve speelt.

„Met de twintig audities kunnen we Wilders onderzoeken. Is hij een gevaarlijke manipulator of een zielige dorpspoliticus? Waarin schuilt zijn charisma, zijn retoriek, zijn overtuigingskracht?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden